Populair poesje krijgt eindelijk tv-serie

Het kan duidelijk ook andersom: eerst de rage met popjes, sleutelhangers, schoenen, tosti-ijzers en mobiele-telefoonhoesjes, en dan pas de televisieserie. Waar de populariteit van Pokémon-spulletjes ná de tekenfilm kwam, ligt Hello Kitty al sinds de jaren tachtig in de Nederlandse winkels, toen nog vooral met haarspeldjes, etuitjes en puntenslijpers. Nu, 25 jaar na de creatie van dit witte poesje met de rode strik, verschijnt ze eindelijk in Nederland op televisie.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. In Azië en de VS ontketende het uitzenden van de tekenfilmserie opnieuw een ware rage en bracht Kitty miljarden dollars op voor de producent, het Japanse bedrijf Sanrio. Autofabrikant Daihatsu maakte een Hello Kitty-auto, compleet met Kitty-sloten en een Kitty-dashboard. In Singapore zat een Hello Kitty-knuffelbeest bij een Happy Meal van McDonald's. Vechtpartijen, files en platgedukte mensen waren het gevolg, waarop de hamburgerketen de verkoop van de poppen noodgedwongen staakte.

De tekenfilmserie Hello Kitty lijkt vooral een mix tussen het geluid van de Teletubbies (het gekir van een baby waarmee beide programma's beginnen), het figuur van Musti (beide poezen lijken sterk op elkaar) en de verhaallijn van de Troetelbeertjes (onmogelijk zoete figuurtjes die onwaarschijnlijk zoete avontuurtjes beleven).

Als Hello Kitty het daarbij had gelaten, had Fox Kids zondagochtend een plezierige tekenfilm uitgezonden. De animatie is niet slecht en de liedjes makkelijk mee te neuriën. De avonturen van Kitty en haar vrienden zijn weinig imaginatief en eenvoudig te begrijpen voor kleine kinderen.

Helaas worden de de korte filmpjes door onbegrijpelijke en flauwe raadsels onderbroken. Twee figuurtjes met babystemmen roepen iets, en vragen de kijkertjes om mee te denken. Kennelijk moet dit een educatief karakter geven aan Hello Kitty. Maar voor de kinderen die de tekenfilm zullen gaan bekijken, zijn de raadsels te moeilijk. En voor wie die de raadsels zou kunnen begrijpen is de tekenfilm weer te kinderachtig.

Hello Kitty, Fox Kids, zondag, 07.55u.-08.20u.

    • Titia Ketelaar