Polygamist Green krijgt vijf jaar cel

Tom Green, mormoon en vader van 30 kinderen, is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan meervoudige bigamie en het onthouden van financiële steun aan zijn kinderen.

Alle vijf vrouwen van Green hadden de rechter in Provo, Utah, gevraagd om clementie. ,,Stopt u alstublieft onze vader niet in de gevangenis'', schreef de 10-jarige Lorin Green de rechter nog: ,,Wij hebben hem echt nodig. Wij houden veel van onze papa. Hij moet voor ons zorgen.''

De rechter, die vóór de zomer een week lang argumenten van de openbare aanklager en van de 53-jarige Green en diens advocaat had aangehoord, veroordeelde Green ook nog tot betaling van 78.000 dollar wegens onverschuldigd ontvangen bijstandsuitkeringen. Green kon in totaal 25 jaar krijgen. Het openbaar ministerie had 10 jaar geëist.

Green heeft alle beschuldigingen steeds aangevochten. Hij leeft het leven zoals (een deel van) de Mormonen dat leefden voordat hun Church of the Latter Day Saints in 1890 afstand nam van polygamie. De in meerderheid Moormoonse staat Utah kon destijds alleen deel worden van de Verenigde Staten als de polygamie werd afgezworen. Voor Green is het verraad: ,,Wij zijn zoals iedereen hier vroeger was'', zei hij eerder tegen deze krant. ,,Hoe kan men wetten schrijven tegen iemands geloof?''

De Greens zien de rechtszaak als ongerechtvaardigd en een provocatie van de justitiële autoriteiten, die hem naar zijn zeggen aanpakken omdat hij openlijk uitkomt voor zijn levensstijl. Naar schatting tussen 20.000 en 40.000 anderen wonen in polygame huishoudens in de Verenigde Staten zonder te worden vervolgd wegens bigamie. De beschuldiging van meervoudige bigamie heeft Green trachten te voorkomen door ervoor te zorgen dat hij maar met één vrouw formeel is getrouwd. De justitie heeft hem desondanks schuldig bevonden aan seriële bigamie, een term die in het leven werd geroepen omdat de wet van Utah geen polygamie kent.

Openbare aanklager David Leavitt, broer van Utahs gouverneur Michael Leavitt, ontkende na de uitspraak van de rechter dat hij Tom Green had uitgezonderd voor justitiële toorn: ,,Wanneer iemand mij een zaak geeft die ik kan vervolgen, dan zal ik daar ongeacht de aard van de zaak werk van maken.''

Rechter Burningham zei gisteren in een toelichting op zijn vonnis dat Green hem weinig keus had gelaten door de onverschrokken verdediging van zijn levensstijl. Tijdens de zitting vroeg Green zijn vijf meegekomen vrouwen en zeven kinderen op te staan. Naar hen wijzend zei Green: ,,Ik schaam mij niet voor deze mensen, noch voor mijn relatie met hen.''

Green kreeg vier straffen van vijf jaar die tegelijk zullen worden uitgezeten. Hij hoeft dus niet langer dan vijf jaar in totaal de gevangenis in. Zijn advocaat John Bucher zei overigens dat Green in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

De rechter moet nog uitspraak doen in een afzonderlijke strafzaak: Green wordt ook beschuldigd van kinderverkrachting wegens zijn huwelijk in 1986 met zijn huidige `hoofdvrouw' Linda. Zij was dertien toen zij haar eerste kind kreeg. De minimum huwelijksleeftijd was destijds 14 (nu 16) in Utah. Volgens Green is de zaak verjaard. Linda is in verwachting van haar zevende Green-kind.

De Greens wonen in hun woonwagenkamp, dat zij Greenhaven hebben genoemd, in de woestijn zo'n vier uur rijden ten westen van Salt Lake City. Man, vrouwen en de grootste kinderen verdienen samen hun boterham door tijdschriftabonnementen te verkopen. Dat gebeurt veelal telefonisch. Soms trekken Green, een vrouw en een enkel kind er op uit om tijdschriften aan de deur te slijten. Die reizen zullen vervallen als de vader des huizes zelf de hele dag tijdschriften moet lezen.

    • Marc Chavannes