Opnieuw uitbraak mond- en klauwzeer in Engeland

In Noord-Engeland is gisteren een nieuw geval van mond- en klauwzeer ontdekt in een gebied waar de afgelopen drie maanden geen uitbraak van de ziekte meer was vastgesteld. Daardoor vreest de Britse boerenorganisatie National Farmers' Union dat de ziekte opnieuw de kop kan opsteken.

Volgens wetenschappers kan dit vooral gebeuren als de overheid er niet in slaagt de ziekte finaal uit te roeien voordat het vee voor de winter naar binnen gaat.

Het eerste geval in Groot-Brittannië deed zich in februari voor. Sindsdien zijn er meer dan 3,7 miljoen stuks vee gedood en vernietigd om de zeer besmettelijke ziekte onder de duim te krijgen.

Begin deze maand was er in het Britse Lagerhuis sterke verontrusting wegens de grote bedragen aan schadevergoeding die de Britse regering heeft uitbetaald aan boeren die getroffen zijn door de MKZ-crisis. Een parlementaire commissie zou de uitbetalingen onderzoeken.

Een woordvoerder van het ministerie van Plattelandszaken verklaarde toen dat 37 boeren bij het ministerie ieder een claim hebben ingediend van één miljoen pond (3,6 miljoen gulden) of meer. Verschillende van deze zaken waren nog in behandeling, aldus de woordvoerder. Diens verklaring volgde op een bericht in de Sunday Times dat één boer 4,2 miljoen pond (ruim 15 miljoen gulden) aan schadevergoeding had ontvangen, nadat zijn hele veestapel van Charolais- en Limousin-slachtkoeien in maart geruimd was.

Ook waren er in het Verenigd Koninkrijk aanhoudende berichten dat boeren zouden frauderen met de schadevergoedingen. Zo zouden boeren hun veestapel opzettelijk besmetten met het MKZ-virus, om zo een vergoeding op te strijken. Ook de Britse Rekenkamer zou de uitbetalingen onderzoeken.

Volgens The Independent on Sunday had de Europese Unie, die 60 procent van de schadevergoedingen voor haar rekening neemt, gedreigd de betalingen aan het Verenigd Koninkijk stop te zetten zo lang de claims niet werden onderzocht.