NAC kansloos onderuit in Heerenveen

Heerenveen heeft gisteravond in het Abe Lenstra-stadion met 5-0 gewonnen van NAC. Daarmee herstelde de Friese ploeg zich van de zwakke start tegen FC Den Bosch, dat vorige week een gelijkspel afdwong.

NAC kon geen vervolg geven aan de sterke ouverture in de competitie. De Bredase ploeg had voor eigen publiek gewonnen van FC Utrecht en gelijk gespeeld tegen FC Twente. In de eerste uitwedstrijd bleek NAC minder sterk dan de stand op de ranglijst suggereerde. Eens temeer bleek het krachtsverschil in de eredivisie tussen de thuisspelende ploeg en de uitspelende ploeg. Van de achttien gespeelde competitieduels heeft alleen Feyenoord een wedstrijd op vreemde bodem gewonnen.

In het tropische Friesland waren beide provincieclubs gisteravond niet in staat in een hoog tempo te spelen. De vroege voorsprong van Heerenveen kwam uit de lucht vallen. Na een kwartier spelen verraste aanvaller Lurling doelman Babos van NAC met een hard, effecvol schot in de verre hoek. Heerenveen trok zich vervolgens terug op de eigen speelhelft en gokte met succes op de counter. De Zweedse spits Allbäck bleef een kwelgeest voor het centrale verdedigingsduo Penders en Schenning.

Trainer Ten Cate toonde durf door de behoudende speelwijze van NAC te wijzigen in een offensieve tactiek. De aanvallers Stewart en Bobson kregen steun van Salmon, die verdediger Mensah verving. Féhèr ging van het middenveld terug naar zijn vertrouwde plaats als rechtervleugelverdediger en Stewart werd rechtsbuiten.

Met drie spitsen en Hersi als aanvallende middenvelder koos Ten Cate voor dezelfde strijdwijze als tegen FC Utrecht en FC Twente. Toen speelden zijn spelers bij vlagen uitstekend. Tegen Heerenveen schoten de NAC'ers in alle facetten van het voetbalspel te kort. Nog voor rust vergrootte uitblinker Allbäck de voorsprong van de thuisploeg. Hij scoorde in de rebound, nadat Jensen was gestuit op Babos.

In de tweede helft speelde NAC agressiever, zonder Heerenveen te kunnen verontrusten. De ploeg van trainer De Haan kreeg de beste kansen om de score uit te breiden. Talan maakte na een uur spelen het derde doelpunt, na een handig overstapje van Allbäck. De Zweed kreeg een publiekswissel en werd vervangen door Denneboom, die nauwelijks in het veld stond of hij scoorde. Lurling maakte in de slotfase de vijfde treffer. Hij soleerde door de Bredase defensie en liep de bal vervolgens met speels gemak in het doel.