Miloševic: arrestatie was slavenhandel

De voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic vergelijkt zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal met slavernij. ,,Ze kunnen me verhandelen voor geld'', aldus de ex-president in een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation Fox.

De Joegoslavische regering leverde Miloševic eind juni uit, nadat de Verenigde Staten gedreigd hadden financiële steun van miljarden dollars in te trekken. ,,Ik dacht dat het verkopen van mensen iets was dat gebeurde in een ver verleden, en niet in de 21ste eeuw'', zei hij in het gisteren uitgezonden vraaggesprek.

Omdat het tegen de regels van het tribunaal is om contact met de pers te hebben, is Miloševic gekapitteld door Timothy McFadden, directeur van het VN-cellencomplex in Scheveningen waar de ex-president vastzit.

Het is een ,,spijtig incident'', zegt tribunaal-woorvoerder Jim Landale. ,,Miloševic is gewaarschuwd.'' De voormalige president heeft volgens Landale laten weten dat het niet meer voor zal komen.

Als hij toch nog eens met de pers in contact treedt, zullen bepaalde privileges worden ingetrokken. Het tribunaal kan hem bijvoorbeeld verbieden te bellen, behalve met advocaten die hem juridisch bijstaan. Miloševic heeft nog geen advocaat omdat het Joegoslavië-tribunaal volgens hem ,,illegaal'' is zodat hij geen juridische bijstand nodig heeft.

In het vraaggesprek herhaalt hij zijn kritiek op de juridische status van het tribunaal en zegt hij dat hij zich moet verweren tegen valse aanklachten. ,,Ze kunnen geen bewijsmateriaal hebben van dingen die niet zijn gebeurd. Maar dit zogenaamde tribunaal heeft speciale eigenschappen. Ze zijn in staat om bewijsmateriaal te verzinnen.''

Miloševic is ,,trots'' op alles wat hij heeft gedaan om zijn land en volk te verdedigen. ,,Al mijn besluiten waren legitiem en gebaseerd op de Joegoslavische grondwet en het recht op zelfverdediging. [...] ,,En hun beslissingen de besluiten van NAVO-leiders waren allemaal crimineel.''

Miloševic ontkent ooit opdracht te hebben gegeven burgers te vermoorden; leger en politie kregen strikte orders om ,,terroristische groepen te elimineren''. Hij geeft toe dat er ,,individuele misdaden'' in Kosovo hebben plaatsgevonden, maar beweert dat de verantwoordelijken zijn gestraft. Volgens hem wordt het bewijs geleverd door de arrestatie en berechting van 500 mensen. Misdaden ,,waren een gevolg van de chaotische situatie door de intensieve bombardementen door de NAVO''.

Miloševic is ervan overtuigd dat zijn populariteit in Joegoslavië nog altijd hoog is en hij schildert het huidige regime in Belgrado af als een ,,marionettenregering''.

Het tribunaal heeft Miloševic nog een tweede reprimande gegeven omdat hij donderdag met zijn broer Borislav in Moskou telefoneerde, die vervolgens met luide stem de mededelingen van Miloševic aan een groter publiek doorgaf.

Het gezelschap `vrienden van Miloševic' onder wie de Russische communistenleider Gennadi Zjoeganov, vierden gezamenlijk Miloševic' zestigste verjaardag. Volgens tribunaalwoordvoerder Landale heeft Miloševic ook over dit voorval zijn spijt betuigd.

,,Ik krijg een brede en sterke steun van mijn volk'', zegt Miloševic in het vraaggesprek met FOX. ,,Zij weten hoe door gestolen verkiezingen die marionettenregering in Belgrado in het zadel is gekomen (...) en ondanks dat de sancties zijn opgeheven is alles nu veel slechter dan het was.'' Gevraagd naar de tienduizenden doden die zijn gevallen in Kosovo zei Miloševic: ,,Wij betreuren iedere dode in de wereld. Het staat buiten kijf dat niemand blij kan zijn met de dood van een ander mens.''

Miloševic werd op 29 juni overgebracht naar de gevangenis van het Joegoslavië-tribunaal in Scheveningen. Het tribunaal klaagt hem aan voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo.

Daarbij gaat het om deportatie (een misdaad tegen de menselijkheid), moord (een misdaad tegen de menselijkheid), moord (schending van de wetten en gebruiken van oorlog) en vervolging om politieke, raciale en religieuze redenen (een misdaad tegen de menselijkheid). Openbaar aanklager Carla Del Ponte wil de ex-president ook aanklagen voor oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië.

Miloševic heeft vanaf het begin gezegd dat het tribunaal illegaal is omdat het niet door de Algemene Vergaderig van de Verenigde Naties is opgericht, maar door de Veiligheidsraad.

Donderdag moet Miloševic voor de tweede keer voor de rechter verschijnen. Het gaat om een zogenoemde pro-forma zitting waarbij de procedure van het proces wordt besproken. Naar verwachting begint het proces tegen Miloševic over een jaar.