Marokkanen zorgen voor atletiekshow in Brussel

De Marokkaanse atleet Brahim Boulami heeft gisteren in Brussel een wereldrecord gelopen op 3.000 meter steeple. Hij kwam tot een nieuwe toptijd van 7.55,28. Het oude record stond op naam van de Keniaan Bernard Barmasai, die vier jaar geleden in Keulen een tijd van 7.55,72 liet noteren. De Nederlander Gert-Jan Liefers liep een Nederlands record op de 1.500 meter met een tijd van 3.32,89.

De 29-jarige Boulami versnelde gisteravond voortdurend, in de wetenschap dat het wereldrecord binnen bereik was. ,,Ik wist dat ik het alleen moest doen. Het publiek heeft me geweldig geholpen'', zei de nummer zeven van de Olympische Spelen in Sydney.

Behalve Boulmai was zijn landgenoot Hicham El Guerrouj succesvol bij de internationale wedstrijden in Brussel. El Guerrouj benaderde zijn eigen wereldrecord op de 1.500 meter tot op twaalfhonderdste seconde. Drievoudig wereldkampioen El Guerrouj liep, opgejaagd door de Keniaan Lagat, naar een tijd van 3.26,12. Hij behaalde zijn vierde zege in het circuit van de Golden League. El Guerrouj houdt daardoor uitzicht op de verdeling van de bonus van 50 kilo goud.

Liefers verbeterde op de 1.500 meter het Nederlands record van Marko Koers, die in 1996 in Parijs tot een tijd van 3.33,05 kwam. Liefers eindigde in zijn recordrace als zevende. ,,Ik heb zelfs het gevoel dat er nog iets meer in zat, maar waar zeur ik over. Ik ben heel erg tevreden'', sprak de 22-jarige middenafstandsloper na afloop.

Liefers had weinig moeite om in de groep achter de kleine kopgroep mee te lopen. ,,Alleen in de eerste ronde ging het wat stroef. Maar op 500 meter voor de finish kon ik nog versnellen en enkele andere atleten inhalen. Pas op het eind raakte ik een beetje ingesloten,'' analyseerde hij de wedstrijd.

Volgens Liefers heeft hij ,,een goede beslissing genomen'' door na de WK rust te nemen. In Edmonton reikte hij tot de halve finale. ,,Ik heb niet veel meer getraind, omdat ik wist dat ik goed in vorm ben. Het is een mooie afsluiting van een seizoen waarin ik al meer heb bereikt dan ik vooraf verwachtte'', concludeerde Liefers.

De Nederlandse sprinter Troy Douglas eindigde als zevende op de sprint. Hij bleef met een tijd van 10,20 een fractie boven het nationaal record dat hij vorige week vestigde in Zürich. Winnaar op de 100 meter werd de Amerikaan Tim Montgomery. Hij liep een tijd van 9,96.

Douglas bevestigde na afloop dat hij zijn carrière voortzet tot en met de Europese kampioenschappen volgend jaar in München. ,,Ik heb hier maar één van de drie beste Britse sprinters voor me. Er zijn goede kansen voor mij. Dus waarom zou ik ermee ophouden? Laat niemand over mijn leeftijd beginnen'', sprak de 38-jarige Douglas dreigend. Hij kwam eerder negatief in het nieuws door een tweejarige schorsing nadat in zijn urine sporen van het verboden, spierversterkende middel nandrolon was gevonden. (Reuters, ANP)