Laagdrempelig nieuws voor jonge kijkers

Yorin, het voormalige Veronica, komt vanaf maandag met een nieuwsprogramma: Yorin today. Het duurt vijf minuten en is een snelgesneden samenvatting van wereldnieuws en ,,hot news uit showbizzland''. RTL4 begint op 3 september met RTL Boulevard, een programma met ,,laagdrempelig en sappig nieuws''. De hoofdredactie van het NOS-Journaal beraadt zich ondertussen over een speciale jongereneditie.

Yorin today zal worden uitgezonden om kwart voor zeven 's avonds. Het programma wordt samengesteld door de makers van RTL Nieuws – RTL4 (en RTL5) zijn net als Yorin eigendom van Holland Media Groep (HMG). Yorin today krijgt geen presenator of nieuwslezer: een voice over verzorgt het commentaar. Bovendien is er meer aandacht voor shownieuws dan in het reguliere RTL Nieuws. Inhoudelijk zijn er wel overeenkomsten. Wat in het RTL Nieuws behandeld wordt, komt ook bij Yorin today langs, zij het beknopter. Ook `zware onderwerpen' als het ESF-schandaal en de opvolging van Kok komen in het programma, zegt Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws. Bovendien: ,,Items over sterren worden alleen uitgezonden als ze nieuwswaarde hebben.'' Het programma is bedoeld voor jongvolwassenen van 20 tot 34 jaar.

Dat Yorin met nieuws komt – al zijn het maar vijf minuten per dag – is opmerkelijk. In 1997 haalde de zender de actualiteitenrubriek Veronica Nieuwslijn van het scherm. Dit overblijfsel uit de tijd dat Veronica een publieke omroep was trok te weinig adverteerders en de verkeerde kijkers. Men besteedde zijn geld liever aan goedkope, goed scorende reality-series en programma's als De hunkering en Sex voor de Buch. Toch willen jongvolwassenen volgens Yorins programmadirecteur Kees Gerritsen wel degelijk nieuws. ,,Maar het moet wel anders dan Nieuwslijn destijds, sneller. Wie na Yorin today meer diepgang wil, kan om 19.30 uur bij het RTL Nieuws terecht.''

RTL4 komt met een nieuw dagelijks nieuwsprogramma van 30 minuten: RTL Boulevard. Het is volgens de zender bedoeld voor de leeftijdscategorie 20-49 en moet een mix bieden van nieuws en vermaak met aandacht voor ,,entertainment, misdaad, royalty en lifestyle'' uit binnen- en buitenland. ,,Alles wat in een boulevardblad staat, zou in het programma aan bod kunnen komen'', zegt woordvoerder Palsen. ,,De Nieuwe Revu van de tv.'' Dus geen NAVO-troepen naar Macedonië of perikelen rond Kok, wel het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, Tom Cruise die een nieuwe vriendin heeft en Viola Holt die een resataurant opent in Mexico. ,,Het moet mensen aanspreken'', aldus Palsen. De HSL die door een woonwijk gaat, zal besproken worden vanuit ,,de kleine man die gedupeerd word.'' RTL4 noemt het liever een actualiteiten- dan een nieuwsprogramma.

Beau van Erven Dorens, afkomstig van Yorin, maar daarvoor presentator van het RTL4-middagprogramma RTL Live, praat de items aan elkaar. In de studio discussiëren twee studiogasten mee, onder wie elke dag theaterproducent, showbizz-expert en Privé-columnist Albert Verlinde, die zijn carrière overigens bij RTL4 begon als co-presentator van Showtime. Tot voor kort was hij verantwoordelijk voor het shownieuws in het actualiteitenprogramma Hart van Nederland van concurrent SBS6.

RTL4 heeft een geschiedenis van magazineachtige programma`s met een vleugje nieuws en vooral veel aandacht voor human interest. Behalve RTL Nieuws, bracht de zender in het verleden bijvoorbeeld de Vijf uur show, Koffietijd en RTL Live. Woordvoerder Palsen ziet verschillen. Meer actualiteit, meer kritiek en commentaar. ,,En geen koks met kookitems meer.''

Naast al bestaande formules als Hart van Nederland (SBS6) en 5 in het Land (RTL5) komen er steeds meer luchtige nieuwsprogramma's op tv. Toch is Iris Boelhouwer, chef redactie van Hart van Nederland, niet bang voor minder kijkers: ,,Het zal moeilijk zijn onze 1 miljoen kijkers per avond te evenaren.'' Volgens haar verschillen de programma`s genoeg van opzet om een ander publiek te trekken. Wie showpresentator Albert Verlinde gaat vervangen in Hart van Nederland is nog onduidelijk.

Woordvoerder Rolf de Wit van de NOS noemt het intussen ,,zorgelijk dat de doelgroep 20-34 ondervertegenwoordigd is onder de kijkers van het NOS-journaal'', zoals onlangs uit een Kijk- en Luisteronderzoek bleek. Hoofdredacteur Nico Haasbroek heeft daarom een plan opgevat voor een journaal voor die doelgroep. Hoe dat eruit gaat zien, is nog onbekend. Of het er komt ook. De Wit: ,,Dat heeft te maken met beschikbaarheid van geld.''

Yorin today, Yorin, maandag, 18.45-18.55u.

    • Lukas Keijser