Kok verdedigt Melkertbanen met kracht

Premier Kok heeft gisteren de zogeheten Melkertbanen krachtig verdedigd. Volgens hem heeft deze gesubsidieerde vorm van werk de afgelopen jaren een ,,cruciale'' bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de samenleving.

Vorig week vrijdag lekte het rapport `Aan de slag' uit, waarin een groep topambtenaren twijfel uitsprak over het rendement van de Melkertbanen. Volgens het rapport bieden Melkertbanen ,,weinig stimulering tot doorstroming naar regulier werk''.

Op zijn wekelijkse persconferentie zei Kok echter dat de media de afgelopen week ten onrechte hebben gesuggereerd dat het rapport de Melkertbanen ,,uit de tijd'' had verklaard. De premier onderstreepte dat de Melkertbanen tienduizenden werklozen weer een nieuw perspectief hebben geboden. ,,Het is vreselijk om niet mee te kunnen doen'', aldus Kok. Dankzij de gesubsidieerde banen hebben veel werklozen weer zelfvertrouwen gekregen.

Kok wees er voorts op dat ook de samenleving heeft geprofiteerd van dit initiatief, doordat er nu bijvoorbeeld meer controle is op het openbaar vervoer. ,,We zouden niet meer zonder die banen kunnen'', stelde de premier.

Hoewel de Melkertbanen tot dusverre een positieve rol hebben gespeeld, dient er van tijd tot tijd wel te worden gekeken of het instrument nog scherp genoeg is en of er geen aanpassingen nodig zijn. Het rapport `Aan de slag' was juist daarop gericht, aldus Kok. Het huidige kabinet wil het concept van de Melkertbanen in elk geval zeker niet loslaten.

Minister Vermeend (Sociale Zaken) uitte eerder deze week de verdenking dat het rapport van de groep ambtenaren doelbewust was uitgelekt om PvdA-fractieleider Melkert verder in verlegenheid te brengen.

Melkert stond de afgelopen weken al onder druk omdat zijn naam in verband werd gebracht met onregelmatigheden bij de besteding van geld uit de Europese sociale fondsen. Melkert, tevens gedoodverfd opvolger van Kok, zou tussen 1994 en 1998 als minister van Sociale Zaken op dit punt steken hebben laten vallen.

Een rapport van de zogenoemde commissie-Koning zal hierover maandag naar verwachting uitsluitsel geven.

rapport www.nrc.nl/denhaag