Kok: rapport Koning los van mijn toekomst

Met grote stelligheid heeft premier Kok gisteren ontkend dat er een samenhang bestaat tussen de vervroeging van de openbaarmaking van het rapport van de commissie-Koning over de ESF-affaire en zijn eigen aankondiging over zijn politieke toekomst woensdagavond.

Volgens de premier bleek donderdag dat de commissie-Koning haar werk al vrijwel gereed had. Daarop oordeelde het kabinet dat het rapport dan maar beter reeds op maandag in plaats van donderdag, zoals eerder gepland, kon worden vrijgegeven, aldus Kok.

Hij liet desgevraagd tevens blijken dat zijn besluit over zijn politieke toekomst nu al vaststaat. ,,Daar kunt u wel van uitgaan'', zei hij. Kok weigerde echter meer los te laten. Deze krant meldde eerder dat bronnen binnen de PvdA ervan uitgaan dat Kok zich bij de verkiezingen niet herkiesbaar stelt.

Algemeen werd er in Den Haag van uitgegaan dat het vervroegd vrijgeven van het rapport-Koning wel samenhing met de aankondiging van Koks besluit. Het rapport zou namelijk schadelijk kunnen zijn voor Koks beoogde opvolger als partijleider, de huidige PvdA-fractieleider Melkert. Kok zou eerst de reacties op het rapport willen afwachten alvorens definitief te beslissen over zijn eigen positie.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie maakte Kok gisteren een opgewekte indruk. Met zichtbaar plezier pareerde hij pogingen van journalisten hem tot uitspraken over zijn toekomst te verleiden. Gevraagd wat hij vond van de schetsen van zijn levensloop, die al in diverse media opdoken, antwoordde hij glimlachend: ,,Interessant, soms heb je een beetje het idee dat je naar je eigen begrafenis zit te kijken.''

de stemming: www.nrc.nl/denhaag