Hockeyregels?

In de permanente zoektocht naar verbetering van `het product hockey' overweegt de internationale hockeyfederatie FIH opnieuw de spelregels aan te passen. Hoe zinnig zijn de voorstellen?

Uit het FIH-persbericht: `Het scoringsgebied wordt uitgebreid, van de cirkel tot aan de 23-meterlijn. Verder mogen slechts acht in plaats van elf spelers zich achter de 23-meterlijn op eigen helft bevinden. Bij een lange hoekslag dienen alle acht verdedigers zich bovendien op de achterlijn te bevinden. De lange corner moet daarbij buiten de cirkel worden gestopt, voordat een schot op doel volgt.'

Roger Webb, secretaris FIH-spelregelcommissie: ,,Met deze aanpassingen is in Australië met succes geëxperimenteerd. Meer schoten op doel, meer doelpunten en het was minder druk in de cirkel. Dat laatste vermindert het gevaar voor de spelers en ook dat telt voor ons.''

Joost Bellaart, bondscoach Nederland (mannen): ,,Schieten vanaf de 23 is geen optie. Te gevaarlijk. Het zal, zo vrees ik, bovendien leiden tot een ander type spel, waarbij teams zich nog meer zullen gaan ingraven dan ze nu al doen. Wat betreft dat tweede voorstel: wie gaat dat controleren? Een boekhouder soms? De twee scheidsrechters hebben hun handen nu al meer dan vol.''

Michel van den Heuvel, assistent-bondscoach Nederland: ,,Toch heeft de sport meer ruimte nodig. Daarom geloof ik in een experiment met tien tegen tien of negen tegen negen. In de cirkel is het nu over het algemeen te druk, hetgeen de attractiviteit en de overzichtelijkheid niet ten goede komt.''

Marc Lammers, bondscoach Nederland (vrouwen): ,,Meer ruimte creëren begint met de inventiviteit van een coach, niet bij een spelregelcommissie die zonder de mensen uit het veld te raadplegen een aantal voorstellen doet. Ik zie op dit moment ook geen aanleiding voor veranderingen. Maar mocht het doorgaan, met maximaal acht spelers op de eigen helft bijvoorbeeld, schroom ik als coach niet om op de counter te gaan spelen.''

Jaap-Derk Buma, international van Amsterdam: ,,Hakken vanaf de 23, daar is geen reet aan. Dat heeft die bekercompetitie destijds wel uitgewezen. Als je aanvallend hockey wilt propageren is dat zeker niet de oplossing, omdat de aanvallende partij er niet of nauwelijks voordeel van heeft. Maximaal acht spelers achter de eigen 23-meterlijn zou wél meer ruimte bieden. Daar zie ik wel wat in.''

Peter von Reth, voormalig internationaal scheidsrechter en lid FIH-spelregelcommissie: ,,Acht spelers binnen het eigen 23-metergebied is helemaal niet zo moeilijk te controleren als iedereen denkt. Het is een taak van de scheidsrechter die zich op dat moment aan de andere kant van het veld bevindt. Hij of zij hoeft in feite maar drie spelers in de gaten te houden. Die mogen best een voet over die lijn zetten, als ze maar niet meeverdedigen. Uit alle rapportages tot nu toe blijkt dat het de scheidsrechters weinig moeite kost om dat bij te houden. Zelf zie ik weinig in dat schieten vanaf de 23 en daarbij baseer ik me op de ervaringen uit de Nederlandse bekercompetitie (seizoen 1994-'95, red.). Zeker op recreantenniveau is dat vragen om ongelukken. Al kan ik me wel voorstellen dat hockey op termijn naar twee regelboeken gaat: één voor de top, één voor de breedtesport.''

Jacques Holtman, bondscoach Spanje (vrouwen): ,,Eerlijk gezegd zie ik niet in waarom de regels plotseling weer veranderd moeten worden. `Sydney' was een aantrekkelijk toernooi, om maar eens wat te noemen. Meer veiligheid? Alsof schieten vanaf de 23-meterlijn tot meer veiligheid leidt. Integendeel. Ook bij die acht man op eigen helft zet ik vraagtekens. Ik vraag me namelijk af of dat wel tot meer ruimte zal leiden. Wat dat betreft roepen ze nu hele moeilijke regels in het leven voor een simpele oplossing: met minder spelers, negen of tien, aantreden. Dat zou eens in een internationaal experiment onderzocht moeten worden.''

    • Mark Hoogstad