Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Heijn-ontvoerder Ferdi E. krijgt uitkering van 7 ton

Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, heeft 700.000 gulden gekregen als achterstallige uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Ferdi E. is op 2 augustus vrijgekomen na dertien jaar gevangenis en tbs en heeft het geld deze maand ontvangen.

Dat bevestigt juridisch medewerker Nico de Vries van het advocatenkantoor Anker & Anker uit Leeuwarden dat Ferdi E. vertegenwoordigt. ,,Je kan het moreel verwerpelijk vinden'', zegt De Vries. ,,Maar op basis van de oude wetgeving had hij er recht op.''

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Hoogervoorst (Sociale Zaken). Kamerlid G. Wilders wil weten waarom de uitkeringsinstantie LISV vorig jaar mei niet in beroep is gegaan tegen de toekenning van de achterstallige uitkering door een rechter in Groningen.

Gedetineerden hadden tot 1 mei vorig jaar, toen een wetswijziging daar een einde aan maakte, de mogelijkheid een uitkering aan te vragen of bezwaar te maken tegen het stopzetten van een uitkering.

Ferdi E. ontvoerde en vermoordde Gerrit-Jan Heijn, topman van het supermarktconcern Ahold, in september 1987. E. werd in april 1988 gearresteerd en zijn WAO-uitkering werd drie maanden later stopgezet. ,,Ik heb tientallen langgestraften in mijn praktijk en adviseerde hun altijd om een uitkering aan te vragen of bezwaar te maken'', zei advocaat W. Anker gisteren in het tv-programma Nova, dat het nieuws over de uitkering als eerste bracht. ,,Het maakt het voor deze mensen gemakkelijker om terug te keren in de maatschappij. Jan, Piet of Klaas hadden het ook gekregen, maar als je Ferdi heet, ligt dat gevoeliger.''

Ferdi E., een ingenieur uit Delft, zat voor zijn arrestatie thuis met een WAO-uitkering na een arbeidsconflict over zijn functioneren als directeur van een werkgelegenheidsproject in Nijmegen. In het bezwaar dat hij aantekende, deed de rechter in Groningen in mei vorig jaar de uitspraak dat Ferdi E. wel degelijk ook recht had op zijn WAO-AAW-uitkering over de periode juli 1988 tot en met april 2000. Inclusief rente kwam dat neer op een bedrag van zeven ton. Als bewijsmateriaal dat Ferdi E. in die periode psychisch niet in staat was om te werken, dienden onder andere de rapporten die het Pieter Baan Centrum over hem schreef.