Harvard krijgt embryo's van kliniek

De grootste vruchtbaarheidskliniek van de Verenigde Staten gaat overgebleven embryo's doneren aan de universiteit van Harvard voor stamcelonderzoek. Harvard kan daardoor een van de belangrijkste producenten worden van stamcellen die uit embryo's verkregen zijn. De vruchtbaarheidskliniek, Boston IVF, vraagt geen geld voor de stamcellen en zal ook geen voorwaarden stellen aan het gebruik ervan.

Embryonaal stamcelonderzoek is omstreden omdat onvolgroeide embryo's die daarbij worden gebruikt afsterven. Zij dienen om lichaamseigen weefsel te kweken dat ziek of beschadigd weefsel kan vervangen. Medisch-biologen hopen daarmee de behandeling van onder meer hersenaandoeningen en suikerziekte te kunnen verbeteren.

President Bush kondigde eerder deze maand aan dat financiële steun aan embryonaal onderzoek met stamcellen beperkt wordt tot onderzoek met bestaande groepen stamcellen. Het onderzoek dat Harvard zou doen met de embryo's komt waarschijnlijk niet voor steun in aanmerking. (Reuters)