Geld of zuurstof

Natuur in ruil voor schuld. Dat wil de Russische regering graag. De Russen kampen met een torenhoge schuldenlast uit de Sovjet-periode. Alleen dit jaar al moet er ruim 40 miljard dollar (95 miljard gulden) worden afbetaald.

Rusland gaat de schuldeisers nu vragen of een deel van de betaling kan worden voldaan in de vorm van ,,milieu-diensten''. Deze diensten, zoals de zuurstof die Europa krijgt van de uitgestrekte Russische bossen, worden nu gratis geleverd, aldus Moskou.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) stelde eerder dit jaar al voor om een deel van de schuld kwijt te schelden. In ruil daarvoor zou Rusland een bedrag reserveren voor milieubescherming. In Polen is een soortgelijke constructie gebruikt om een schuld van 500 miljoen dollar aan het buitenland weg te werken. Rusland probeerde schuldeisers al eerder zover te krijgen dat de afbetaling voor 2001 geherstructureerd zou worden. De Amerikanen weigerden omdat Rusland een begrotingsoverschot heeft. (AP)