Geen Engels geboortekaartje

Nog nooit heb ik een Engels geboortekaartje ontvangen, terwijl ik toch inmiddels al mijn halve leven met een Brit woon. Heel vreemd vind ik dat, want verjaarskaarten zijn hier in Engeland veel belangrijker dan in Nederland. Daar schreef ik al eens een stukje over.

Maar nu dus een stukje over geboren worden: geen beschuit met muisjes, wel `wetting the baby's head.' Wat er dan precies van je verwacht wordt, is me na al die jaren nog niet duidelijk. Er schijnt geen duidelijk ritueel te zijn, want toen ik mijn Engelse vriendin er naar vroeg zei ze dat ze zo verbaasd was geweest hoe de mensen om haar heen reageerden toen haar zoon geboren werd. Van haar tantes kreeg ze bijvoorbeeld zilver: zilveren munten en een zilveren schaaltje.

Dus nu, als ik hier in Engeland op kraamvisite ga, doe ik wat me het beste lijkt: ik neem een cadeautje voor de baby mee en een kaart voor de ouders om hen te feliciteren met hun nieuwe aanwinst. Die kaart is best lastig, omdat je geen geboortekaartje ontving. Zo weet je dus nooit precies hoe de naam van de baby geschreven wordt.

Meestal krijg ik wel, als ik hier op kraamvisite ga, een drankje aangeboden. En daar komt die uitdrukking ook vandaan: `wetting the baby's head'.

Een ander verschil met Nederland is, dat een baby hier pas na zes weken aangegeven hoeft te worden. Zo kunnen de ouders hier echt de baby leren kennen, voordat ze besluiten welke naam bij hem of haar past. Een Engelse vriendin kreeg bijvoorbeeld een zoontje Paul, die maar een paar weken zo geheten heeft. Hij heet nu al meer dan tien jaar Owen.

Drie weken geleden werd er hier weer een baby geboren, een meisje. Haar ouders twijfelden over haar naam: Darcy of Milfred of misschien wel heel iets anders. Ik ging er net vanmorgen op kraamvisite. ,,We hebben haar na lang wikken en wegen Darcy Doris genoemd'', zei de moeder onzeker, ,,Doris omdat de moeder van mijn man zo heette.''

,,Wat leuk!'' zei ik, ,,een dubbele voorletter! Ik heb zelf een dubbele voorletter, ik heet namelijk Karen Kathinka en al mijn broers en zussen hebben dubbele voorletters, net als onze vader. Hij was AA. Wij zijn PP, MM, JJ, EE, KK, VV en WW.''

DD's ene zusje lachte, want zij had ook een dubbele voorletter, maar haar andere zusje keek zeer zuur.

    • Karen Gerbrands