DE WEEK

KOK STAPT VOLGEND JAAR op als partijleider. En daarmee als premier. De Amsterdamse beurs sloot prompt hoger. Zouden ze daar rekenen op Guus Geluk?

HET KABINET BESLOOT aandeelhouders zeggenschap over de bezoldiging van topmanagers te geven. Daarmee komt het tegemoet aan de groeiende kritiek op hun buitensporige salarissen.

`Plunderaars in krijtstreep' heten zulke topmanagers in Duitsland. Daar wordt de leiding van Mannesmann door het OM verdacht van omkoping door het Britse Vodafone. In elk geval hebben de topmanagers van het Duitse telecomconcern zichzelf ten tijde van de overname door Vodafone getrakteerd op 150 miljoen mark. Tot woede van aandeelhouders, die hen voor rotte vis uitscholden. Ook de top van het Britse telecombedrijf wordt door de Duitse justitie verdacht. Die ontkent de omkoping: alles was rechtmatig.

KLEINE VISSEN.

Directeur R. Jacobs van Ballast Nedam handelde begin dit jaar in aandelen van het bouwconcern, zes handelsdagen nadat het een geheime overeenkomst met de Hollandsche Beton Groep over samenwerking had gesloten.

Directeur W. Vrijhoef van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij lichtte in 1999 zijn bedrijf voor anderhalf miljoen gulden op. Met valse facturen.

In de VS zijn acht mensen gearresteerd die voor 13 miljoen dollar fraudeerden met loten van hamburgerketen McDonald's. De hoofdverdachte werkte voor een bedrijf dat het eerlijke verloop van de loterij bewaakte.

ING KREEG IN JAPAN een reprimande van de beurstoezichthouder. Handelaren van ING verkochten een fors pakket aandelen van Daiwa Bank, voordat analisten van hetzelfde ING met een verkoopadvies kwamen.

In Nederland scherpen beleggingsanalisten hun gedragsregels aan. Ze reageren hiermee op de groeiende commotie over de vermenging van hun beleggingsadviezen en de belangen die de banken waarvoor ze werken in deze beleggingen hebben.

Twee particuliere beleggers verdenken een voormalig analist van ABN Amro van misbruik van voorkennis en hebben de beurstoezichthouder in Amsterdam gewaarschuwd. De zaak is nieuw voor mij, zo reageerde de ex-analist.

EEN NIEUWE DIENST, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst geheten, krijgt verregaande bevoegdheden om fraude met sociale uitkeringen (vanaf 25.000 gulden) en premies (vanaf een ton) te bestrijden. Vanaf 1 januari.

Visje. In Arnhem is een 21-jarige man gearresteerd die met een truc ouden van dagen geld aftroggelde: hij kwam hun bankpasjes met pincode ophalen om ze geschikt voor de euro te maken.

HET OM IN FLORIDA dreigt Numico met een boete van tientallen miljoenen guldens. Het Nederlandse vitaminenbedrijf verkocht daar in zes winkels vitaminen en voedingssupplementen waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken. Niet opzettelijk, zei Numico. Het in opspraak geraakte Duitse farmacieconcern Bayer haalt zijn verdachte pillen tegen cholesterol nu ook van de Japanse markt.

DE INTERNATIONALE WAPENHANDEL is vorig jaar met acht procent gegroeid tot 37 miljard dollar. De VS waren goed voor de helft van het bedrag. Dat maakte het onderzoekscentrum van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres bekend.

OM NOG MEER GELD te besparen moeten gevangenissen worden geprivatiseerd. Dat kwam het Nederlands Economisch Instituut aan twee ministers melden. Van de bouw en het beheer tot aan de bewaking van de gedetineerden. Om het tekort aan studentenkamers te bestrijden wil de Amsterdamse PvdA straks de lege Bijlmerbajes (want de gevangenis verhuist naar Zaandam) verhuren aan studenten.

DE GEDOODVERFDE opvolger van Wim Kok, Ad Melkert, kwam weer ongunstig in het nieuws. In een uitgelekt ambtelijk rapport wordt de 11 miljard gulden die jaarlijks aan de bestrijding van de langdurige werkloosheid wordt besteed als weinig effectief afgedaan. Melkertbanen helpen amper. Melkert zelf denkt er anders over. Het is een succes. Nu nog het komende rapport van oud-president Koning van de Rekenkamer over misbruik van EU-subsidies onschadelijk maken, en zijn partij heeft een nieuwe leider. Koning is dood, leve de koning.

    • Paul Friese