Brave burgerspot

Youp van 't Hek, een cabaretier die ongekend populair is bij de lagere burgerij, zal morgen in het VPRO-programma Zomergasten drie uur lang zijn favoriete tv-fragmenten aan elkaar praten. Vroeger was zo'n publiekslieveling er nooit ingekomen bij de elitaire omroep, maar zelfs een VPRO-redacteur denkt wel eens aan de kijkcijfers.

Toen Van 't Hek (rooms nest, Naarden 1954) nog gewoon Joep heette, ging hij naar het kleinseminarie. Dat werd niets en hij haalde met de hakken over de sloot zijn mavo-diploma. Hij is sinds 1977 professioneel cabaretier. Sinds zijn oudejaarsshow van 1989, die door miljoenen mensen werd bekeken, is hij de grootste cabaretier en de best verkopende schrijver van Nederland. Verder is hij (sport)columnist. Hij verkocht meer dan een miljoen boeken, zijn columns in deze krant geven de losse verkoop op zaterdag een flinke duw, en zijn shows zijn altijd uitverkocht. Volgende maand staat hij vijf weken lang in het uitverkochte nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

In zijn werk richt hij zich woedend tegen de Gooise kak waaruit hij zelf afkomstig is, en tegen de gezapige, conformerende kleinburgers die naar zijn shows komen. Hij tiert, schreeuwt en scheldt (,,Parelteef! Bucklerlul!'), maar hij blijft altijd veilig de algemeen geldende opinies verkondigen. Zijn woede richt zich bijvoorbeeld tegen zoiets onschuldigs als `verkeerde' kleding (Mickey Mouse-sokken), auto's (Lada's) of drank (Buckler Bier). Hierin toont hij zich even kleinzielig en kleinburgerlijk als het publiek dat hij aanvalt.

Die braafheid zal zich ook vertalen in de uitzending van morgen. Vorig jaar schreef hij in de VARA-gids alvast wat hij zou kiezen als hij voor Zomergasten zou worden gevraagd. Uiteraard Van Kooten en De Bie, Johan Cruijff, The Godfather, Annie M.G. Schmidt, en Monty Python. Heel goed allemaal, maar ook voorspelbaar. Hij laat de zanger Jacques Brel zien, die Ne me quitte pas zingt, en pianist Alfred Brendel, die iets van Beethoven speelt. Verder bevat de uitzending een fragment uit de fim La vie devant soi (Moshe Mizrahi, 1977), met actrice Simone Signoret in haar nadagen, en uiteraard veel voetbal en kleinkunst. En natuurlijk ontbreken evenmin Toon Hermans, Wim Sonneveld en nieuwere cabaretiers.

Enige weken geleden werd bekend dat de commerciële omroepen bepaalde tv-fragmenten uit Sex voor de Buch, De hunkering, en Sexquiz on the beach niet wilde afstaan aan Zomergasten, omdat ze bang waren dat Van 't Hek er de kachel mee zou aanmaken. En inderdaad heeft hij aangekondigd een betoog tegen ,,trash-tv' te willen houden. Ook dit is een goedkoop en veilig succes. Gerrit Komrij deed het al in de jaren zeventig, en Boudewijn Büch signaleerde het de afgelopen week ook enkele malen op deze pagina's. Als Van `t Hek meer mans was, viel hij VPRO- of VARA-programma's aan. De boekenbijlage van deze krant bespreekt toch ook niet wekelijks op honende wijze de Bouquetreeks?

Zomergasten: Youp van 't Hek, VPRO, Ned.3, zondag, 21.11-0.15u.

Gerectificeerd

Foto Youp van't Hek

De maker van de foto bij het artikel Brave burgerspot (in de krant van zaterdag 25 augustus, pagina 47) was niet Vincent Mentzel, maar Kees de Graaf.

    • Wilfred Takken