Bayer-concern niet nalatig met medicijn

De Duitse minister van Volksgezondheid, Ulla Schmidt, vindt dat het chemie- en farmacieconcern Bayer niet nalatig is geweest in de afhandeling van de zaak rond de omstreden cholesterolverlager Baycol.

,,Bayer heeft het medicijn van de markt gehaald en heeft daarom dus niet nalatig gehandeld. Het bedrijf trok het middel terug gebaseerd op de informatie die het had'', zei Schmidt gisteren.

Bayer zag zich begin augustus gedwongen een veelbelovend cholesterolverlagend middel, Lipobay/Baycol, van de markt te halen. Het bedrijf maakte bekend dat wereldwijd mogelijk 52 mensen waren gestorven na gebruik van het medicijn. Het beklemtoonde wel dat een direct verband niet was aangetoond. Het medicijn zou in combinatie met het middel gemfibrozil, dat bij hart- en vaatziekten wordt voorgeschreven, leiden tot een vorm van spierverslapping met ernstige nierschade als gevolg.

Schmidt had donderdag nog kritiek op het concern, omdat het te lang had gewacht om de patiënten te informeren over de gevaren. Ze noemde het verkeerd dat eerst de investeerders werden ingelicht en pas daarna de overheid en de gebruikers. Schmidt kondigde aan die informatieverstrekking te willen verbeteren.

Gisteren rees al twijfel over de claims van de Duitse en ook de Franse regering dat Bayer had gefaald bij het tijdig waarschuwen van zijn plannen het geneesmiddel van de markt te halen. Autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hadden namelijk op 7 augustus al een waarschuwing aan artsen en apothekers doen uitgaan, een dag voor het geneesmiddel van de markt werd gehaald.

Professor Joe Collier, hoofdredacteur van het Drugs and Therapeutics Bulletin, een belangrijke onafhankelijke bron voor advies aan artsen en apothekers, zei vandaag tegen de Financial Times dat de miscommunicatie het ernstige falen illustreert van het in Europa gedecentraliseerde systeem voor het toezien op geneesmiddelen.

Bedrijven kunnen bij een centraal Europees orgaan terecht voor het lanceren van nieuwe geneesmiddelen, maar de meeste prefereren dat bij nationale auttoriteiten te doen. Goedkeuring van een geneesmiddel in het ene EU-land betekent automatisch ook de goedkeuring in de andere landen van de EU. Dat betekent dat elk land schadelijke bijwerkingen van een geneesmiddel maar moet traceren.

Als de EU een meer geïntegreerd systeem zou kennen waren de problemen met het geneesmiddel van Bayer eerder ontdekt, aldus Collier. Decentralisatie maakt het volgens hem voor de Europese autoriteiten lastiger vroegtijdig te reageren.

Deze week werd bekend dat Bayer ook in Japan het gewraakte geneesmiddel van de markt moet halen. Dat betekent een nieuwe forse schadepost voor het in opspraak geraakte Duitse concern. Weliswaar wordt het middel gemfibrozil in Japan niet gebruikt, maar binnenkort daar wel op de markt gebracht.

De koers van Bayer is sinds de affaire bekend werd op de beurs van Frankfurt flink gezakt.