B-team beter

Deze zomer stond in het teken van twee belangrijke internationale jeugdkampioenschappen: het WK voor junioren in Brazilië en het EK voor studenten - de Universiade - in Rotterdam. Het wemelt in Nederland op dit moment van het bridgetalent. Een stuk of twaalf spelers van tussen de twintig en vijfentwintig jaar speelt in de Eerste divisie of zelfs al in de Meesterklasse. Dat was wel eens anders, maar nu kennen we de luxe situatie dat voor de belangrijke evenementen er selectiewedstrijden worden gehouden. Voor deze zomer betekende het dat het A-team meedeed aan het WK, waar het linea recta als titelkandidaat werd beschouwd. Helaas moest ik u vorige week al melden dat `Brazilië' niet meer dan een teleurstellende zevende plaats opleverde. Teamlid Bas Drijver daarover: ,Op de een of andere manier speelden we ver onder ons normale niveau. We hadden problemen om de concentratie te bewaren.' Het B-team deed mee aan de Universiade op de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Het had de ondankbare taak de prestaties uit het verleden te evenaren. Liefst drie keer eerder won ons land goud op dit toernooi. Nederland slaagde ook voor de vierde maal voor deze vuurproef. Zonder een wedstrijd te verliezen betoonde de ploeg (Jeroen Bruggeman, Niels de Groot, Frank Burghout, Andor van Munnen, Marvin Kuivenhoven en captain Simon de Wijs) zich vorige week oppermachtig tijdens dit kampioenschap waar dertien landen aan meededen. Voor Frank Burghout was het zelfs zijn tweede gouden Universiade op rij. Voor aanvang van de laatste ronde stond Nederland flink voor op nummer twee, Denemarken. Een kleine overwinning in de laatste wedstrijd op Noorwegen zou voor onze landgenoten voldoende zijn voor de titel. Om hun Scandinavische vrienden een dienst te bewijzen waren de Noren de avond voor de wedstrijd vroeg gaan slapen met de bedoeling de volgende dag Nederland fris en monter tegemoet te kunnen treden. Tijdens Nederland-Noorwegen was de Vikingen niets te dol:

O/NZ

♠ V B 10 8 2

♡ H

♦ A 5 3 2

♣ H 7 2

♠ 7

♠ 6 5 3

♡ A V B 10 9 7 5

♡ 8 6 4 3 2

♦ B 10 7

♦ 8 6 4

♣ 8 4

♣ V B

♠ A H 9 4

♡ -

♦ H V 9

♣ A 10 9 6 5 3

Open kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Burghout

Kuivenhoven

2♣

dbl

3♡

pas

pas

dbl

pas

4♡

pas

4♠

pas

6♣

a.p.

De oostspeler zette de vijandelijkheden in met een onvervalste psyche. Toen Marvin Kuivenhoven aan west om uitleg van de 2♣ opening vroeg, luidde het antwoord: ,,sterkste bod dat we kennen''. Zuids doublet gaf vooralsnog klavers aan, vandaar noords initiële pas. Maar toen oost ook paste werd zijn geintje ontmaskerd en bereikten de Nederlandse studenten het goede slem. Gesloten:

West

Noord

Oost

Zuid

De Groot

Bruggeman

pas

1♣

3♡

3♠

5♡

6♡

pas

7♠

a.p.

Na 3♡ raakte het bieden in een stroomversnelling. Vooral noords 7♠ is ultra-agressief. Oost startte ♡2 (derde/vijfde van boven). De leider troefde, haalde in drie rondjes de troeven op en speelde drie keer ruiten, waarop iedereen bekende. Als de leider de klavers goed ging doen was hij binnen. Hij speelde klaveren naar het aas en zag bij oost een honneur vallen. Vervolgens liet de leider ♣10 razen en was down. Grote winst voor Nederland en het kampioenschap was een feit. De leider wikkelde de klaverenfiguur af volgens het principe van de beperkte keus: met negen kaarten samen moet je slaan, behalve als je een honneur ziet vallen. Toch had hij hier van de theorie moeten afwijken. De verdeling van oost immers was zo goed als zeker bekend: drie schoppens, drie ruiten en zeer waarschijnlijk vijf hartens (gezien uitkomst en biedverloop). Dat liet bij oost ruimte voor precies twee klavers. Slaan derhalve.

Uit de wedstrijd tegen Letland een lucratief spel.

W/Allen

♠ A B 10 9 8 4

♡ 8 3

♦ V

♣ A H 4 2

♠ H 6 5 3 2

♠ 7

♡ A 6

♡ B

♦ A H 5

♦ B 9 8 6 3 2

♣ B 6 3

♣ V 10 8 7 5

♠ V

♡ H V 10 9 7 5 4 2

♦ 10 7 4

♣ 9

±0±0In de open kamer redden Kuivenhoven-Van Munnen met 5♦ tegen 4♡ dat erin zit. Het gedoubleerde contract ging slechts een down omdat de verdediging de klaverenaftroever niet vond. Gesloten deden de Groningse studenten Bruggeman-De Groot er een schepje bovenop door 5♡ te bieden. West doubleerde en startte met ♦A om te vervolgen met ♡A en harten na. Via de snit op ♠H maakte Niels de Groot simpel elf slagen: plus 850 en 12 imps winst. Het lijkt erop dat een klaverenstart dodelijk is. De Groot pareert die analyse: incasseer ♣AH (ruitenweg), troef een klaveren in de hand. Speel ♠V en vervolgens ruiten. West neemt, maar is daarna machteloos. Om de ruitenaftroever te voorkomen, moet hij ♡A en harten naspelen, waarna ♡8 een entree is voor ♠A waar de derde ruiten op weg kan.

    • Jan van Cleeff