`ABN Amro bespoedigde teloorgang'

De bank ABN Amro heeft de surseance van het biotechnologiebedrijf Pharming versneld door vorige maand leningen vervroegd op te eisen. Pharming is producent van een medicijn tegen de ziekte van Pompe.

Pharming, die twee weken geleden door een acuut geldgebrek werd gedwongen om uitstel van betaling aan te vragen, bevestigt desgevraagd de actie van ABN Amro. De bank wil het ,,bevestigen noch ontkennen''.

De dreigende ondergang van Pharming, waarvoor zich inmiddels vier kandidaat-kopers hebben gemeld, heeft geleid tot grote verontrusting bij het Academisch Ziekenhuis Rotterdam. In het AZR worden nu zeven Pompe-patiënten behandeld met het experimentele medicijn, dat is ontwikkeld door Pharming en de Amerikaanse partner Genzyme. Genzyme, dat inmiddels alleen verantwoordelijk is voor de productie, heeft mondeling toegezegd het medicijn te blijven produceren. Het AZR vreest niettemin voor het wegvallen van het medicijn tegen de dodelijke spierziekte. Inmiddels houdt ook het ministerie van VWS zich met de kwestie bezig.

Pharming had bij ABN Amro een schuld van bijna 9 miljoen euro. De leningen van respectievelijk 5,9 miljoen euro en 2,5 miljoen dollar zouden pas in 2005 hoeven te worden afgelost. In de leningvoorwaarden stond echter dat ABN Amro de lening kon terugvragen als de kasmiddelen van Pharming zouden opdrogen. Pharming rapporteerde vorige maand een onverwacht groot verlies over het eerste half jaar, onder meer doordat het opvoeren van de productie van het Pompe-medicijn anderhalf keer zoveel geld kostte als verwacht.

Nadat ABN Amro versneld was afbetaald, kondigde Pharming bij de halfjaarcijfers op 23 juli aan dat aanvullende financiering nodig was. Een lening van 15 miljoen euro, die via Fortis Bank op 30 juli was toegezegd, werd echter op het laatste moment om onbekende redenen ingetrokken. Naar nu blijkt kwam dit door Genzyme, dat nog 10 miljoen dollar tegoed heeft van Pharming. Genzyme weigerde te verklaren, dat het bedrijf zijn Nederlandse partner niet in gebreke zou stellen. Genzyme is de belangrijke kandidaat om Pharming over te nemen.

    • Marcel aan de Brugh
    • Karel Berkhout