Aanklager tribunaal wil een hogere straf voor generaal Krstic

Openbaar aanklager Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal legt zich niet neer bij de gevangenisstraf van 46 jaar voor Radislav Krstic. De Bosnisch-Servische generaal kreeg die straf deze maand voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica.

Del Ponte zegt in een vraaggesprek met deze krant dat ze in beroep gaat. Ze wil dat Krstic tot levenslang wordt veroordeeld.

De openbaar aanklager eiste acht keer levenslang tegen Krstic omdat hij direct betrokken was bij de organisatie en uitvoering van ,,de grootste massamoord in Europa sinds de Holocaust''. Met de veroordeling tot 46 jaar cel veroordeelde het Haagse VN-tribunaal voor de eerste keer iemand wegens volkerenmoord. De advocaten van Krstic zijn tegen de veroordeling in beroep gegaan.

De 53-jarige Krstic was commandant van de Bosnisch-Servische eenheid die in juli 1995 de enclave Srebrenica in Oost-Bosnië veroverde, waar zo'n dertigduizend moslims bescherming hadden gezocht tegen het Servische geweld. Na de verovering werden de moslimmannen gescheiden van hun vrouwen en kinderen; volgens het tribunaal zijn daarna ruim 7.000 mannen en jongens vermoord.

Vorig jaar sprak Del Ponte met de vrouwen van Srebrenica. ,,Het was het eerste en tot nu toe enige emotionele moment in deze baan'', zegt Del Ponte. ,,Het is veel gemakkelijker, minder emotioneel, om oorlogsmisdaden vanachter je bureau met daarop de dossiers te behandelen.''

Als het aan Del Ponte ligt, kunnen de werkzaamheden van het tribunaal pas worden afgerond wanneer twee andere, nog voortvluchtige, topverdachten ook voor de rechter hebben gestaan. Het gaat om Radovan Karadzic, de vroegere leider van de Bosnische Serviërs en diens toenmalige legerleider Ratko Mladic. Del Ponte: ,,Het tribunaal staat voor volledige rechtvaardigheid, geen partiële.''

Vraaggesprek Del Ponte: pagina 27

    • Cees Banning