WTO bekijkt wet VS

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stelt een onderzoek in naar een omstreden Amerikaanse wet, die het Amerikaanse bedrijfsleven voor miljoenen heeft bevoordeeld bij enkele handelsconflicten. Dat hebben de lidstaten van de WTO gisteren besloten.

Het verzoek tot een panelonderzoek is gedaan door acht lidstaten en de Europese Unie. Die zijn woedend op het zogeheten Byrd Amendment.

Deze wet maakt het mogelijk dat de strafheffingen op buitenlandse producten terechtkomen bij de Amerikaanse industrie. Dit gebeurt als een rechtbank in de Verenigde Staten heeft vastgesteld dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

Tot dusver is ongeveer 50 miljoen dollar (120 miljoen gulden) verdeeld onder Amerikaanse bedrijven die zich voelden benadeeld door buitenlandse concurrentie. De VS willen met het Byrd Amendment vooral het dumpen van buitenlandse producten onder de kostprijs tegengaan.

Grote profiteurs van de regeling zijn staal- en chemiebedrijven, die veel met dumping hebben te maken.

Het Byrd Amendment, geïnitieerd door de Democratische senator Robert Byrd, werd vorig jaar aangenomen en heeft de steun van president Bush.

Volgens de klagers druist de wet in tegen de regels van de WTO. Washington bestrijdt dit.