Weinig schot in fusie KPN en Belgacom

De nu meer dan twee maanden durende fusiegesprekken tussen KPN en Belgacom verlopen nog altijd moeizaam. Obstakels blijven de waardering en de verdeling van managementposities.

In de Belgische zakenkrant de Financieel Economische Tijd verklaart de Belgische minister van Overheidsbedrijven Rik Daems dat er ,,nog in negatieve noch in positieve zin evolutie in het dossier zit.'' Volgens de Belgische krant groeit bij Belgacom de wrevel over de houding van KPN, die zich volgens de Belgen nog altijd weinig soepel zou opstellen.

De problemen over de waardering van de telecomondernemingen heeft ondermeer te maken met het voortdurend wegzakken van de koers van KPN. Gisteren sloot het aandeel op 3,67 euro, een nieuw historisch dieptepunt. Analisten wijten dat aan de blijvende onzekerheid over de stappen die KPN gaat ondernemen.

Naar verwachting zal het Nederlandse telecombedrijf op maandag 3 september, de dag waarop de halfjaarcijfers worden bekendgemaakt, meer openheid van zaken moeten geven. KPN zelf verklaart nog altijd dat er aan de fusie wordt gewerkt. Maar het concern zegt ook andere mogelijkheden te bestuderen.

Ook kan er volgende week meer duidelijkheid komen vanuit Belgische zijde. Dan vergadert de Belgische ministerraad voor het eerst na het zomerreces. De Belgische overheid heeft de meerderheid van de aandelen in handen van het niet-beursgenoteerde Belgacom.

Gisteren maakte Belgacom bekend dat het resultaat voor rente en belastingen over het eerste halfjaar licht is gedaald. Oorzaak daarvan is volgens Belgacom de felle prijsconcurrentie en de verlaging van de telefoontarieven. Het nettoresultaat daalde eveneens. De voorbije zes maanden kwam deze uit op 183 miljoen euro tegen 210 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg daarentegen met 5,2 procent naar 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden). De schuld van de Belgische telecomonderneming bedraagt nu 711 miljoen euro (1,56 miljard euro) tegen ruim 20 miljard euro bij mogelijke fusiepartner KPN. Belgacom claimt één van de laagste schuldratio's te hebben in de telecomsector.

De mobiele aanbieder van Belgacom, Proximus, heeft volgens het bedrijf een succesvol halfjaar achter de rug. Het aantal abonnees bedraagt nu 3,8 miljoen, een stijging van 50 procent in een jaar. Ook zegt het bedrijf veel succes te boeken met snel internet via de telefoonlijn. In een jaar tijd is het aantal asdl-aansluitingen in België vertwaalfvoudigd van 7.500 naar 92.000.