Uitblijven van fusieberichten breekt KPN op

Het aandeel KPN stond vanochtend op een nieuw dieptepunt. Rond het middaguur stond het telecomfonds, met een verlies van 4,9 procent op 3,52 euro. Volgens analisten raken beleggers steeds negatiever gestemd over het uitblijven van informatie over de fusieonderhandelingen tussen KPN en Belgacom.

Met de forse koersdaling was KPN vanochtend de grootste verliezer in de Amsterdamse AEX-beursgraadmeter. Het andere telecomfonds in de AEX-index, Versatel, verloor 1,2 procent tot een koers van 0,84 euro. Hoe lager de waarde van het fonds, des te groter de procentuele veranderingen zijn. Andere verliezers in de index waren de uitgevers Wolters Kluwer en Elsevier.

De AEX-index steeg vanochtend met 0,9 procent naar 538 punten.

Bankier Van Lanschot, aan de lokale markt genoteerd, verloor ruim 5 procent tot 39,60 euro. Van Lanschot gaf vanochtend een winstwaarschuwing af. De doelstelling voor de middellangetermijn van een groei van de winst per aandeel van 12 procent over heel 2001 zal niet worden gehaald, denkt de bank.

De grootste dalers op de gehele beurs waren de uitgever AND, bioconcern Pharming en internetinvesteerder Newconomy. AND verloor 50 procent, van 0,02 euro naar 0,01 euro. Newconomy verloor 18 procent tot 0,09 euro en Pharming 21 procent kwijt tot 0,30 euro. Pharming maakte gisteren bekend dat Fortis Bank niet bereid is tot financiering van een reddingsplan van het Leidse biotechnologiebedrijf, waarmee enkele tientallen miljoenen guldens zijn gemoeid.

In de AEX-index was producent van chipmachines ASML met een koersstijging van 5 procent de grootste uitschieter naar boven. De opleving van de elektronicasector van vanochtend, was het gevolg van de berichten die Cisco gisteren nabeurs in de Verenigde Staten afgaf. Cisco, dat beschouwd wordt als een barometer van de marktomstandigheden, sprak de verwachting uit dat de sector de komende maanden in rustiger vaarwater terecht zal komen.

Op de beurs in New York hielden beleggers zich gisteren rustig. De Dow-Jonesindex en Nasdaq-index wisten hierdoor geen richting te bepalen en schommelden de hele dag door rond het slot van eergisteren. Tegen het einde van de handelsdag doken de graadmeters uiteindelijk toch nog de min in. De meest gevolgde graadmeter op Wall Street, de Dow, sloot met een verlies van 0,5 procent naar 10.229 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq dook met 0,9 procent in de min naar 1.842 punten.

Fabrikanten van genotsmiddelen voerden de Dow-index aan. Coca-Cola prijkte bovenaan met een winst van 2,5 procent, tabaksconcern Philip Morris noteerde eveneens 2,5 procent winst en fastfoodketen McDonald's ging bijna 2 procent omhoog. Onderaan bungelden farmacieconcern Merck & Co, machinebouwer Caterpillar en softwareconcern Microsoft met verliezen van 2,8 tot 2,5 procent.

In Europa misten de berichten rond Cisco hun uitwerking niet. De grote Europese beurzen stonden op winst. In Parijs noteerde Alcatel tegen het middaguur hoger en in Frankfurt won Deutsche Telekom flink. Gisteren wist het telecomaandeel ook al winst te boeken doordat een grote kabeltransactie op het punt van afronding staat. Maar de onzekerheid blijft: twee grotere aandeelhouders zouden van hun belangen afwillen.