`Top moet toename loon delen'

FNV Bondgenoten wil dat werknemers voortaan meedelen in de uitzonderlijke loonstijgingen van topmanagers. In cao-onderhandelingen moet voortaan worden afgesproken dat werknemers meeprofiteren in de vorm een eenmalige jaarlijkse uitkering.

Een woordvoerder van de vakbond heeft dit vanmorgen bevestigd. Het voorstel komt van FNV-bestuurder K. Douma in een notitie die begin volgende maand aan de kaderleden van de bond wordt voorgelegd. De vakbond zegt daarmee gehoor te willen geven aan de eerdere oproep van premier Kok aan de vakbeweging ,,iets te doen'' aan loonstijgingen door topmanagers, die vorig jaar tot ruim 14 procent opliepen. Volgens Douma is gekozen voor een eenmalige uitkering om een hogere collectieve looneis en de gevolgen daarvan voor de internationale concurrentiepositie te vermijden. De uitkering moet volgens de vakbond werken als ,,een vorm van flexibele beloning''.

Het voorstel ligt in de lijn van `kleptocratentax' die FNV-voorzitter L. de Waal eerder voorstelde.