Suriname slikt toch contract

Suriname staakt zijn poging om een omstreden afbetalingsregeling met bouwbedrijf Ballast Nedam voor de financiering van twee grote bruggen te versoepelen. Openbreken van het contract is onmogelijk omdat de regeling ,,als een juridische bunker'' in elkaar zit. ,,We komen daar nooit tussen'', aldus de president van de Surinaamse centrale bank, A. Telting.

Ballast Nedam bouwde in opdracht van de regering-Wijdenbosch voor ruim 180 miljoen gulden twee grote bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier. Wijdenbosch wilde de bruggen vóór de verkiezingen van mei vorig jaar af hebben. Om aan de betalingsverplichtingen te voldoen werd een deel van de belangrijkste harde valutabron van het land, de inkomsten uit bauxietwinning, als onderpand voor afbetaling verstrekt.

Wijdenbosch verloor de verkiezingen. Zijn opvolger, president Venetiaan, zei meteen dat hij het contract wilde openbreken. Hij noemde het ,,een onbehoorlijke regeling naar het Surinaamse volk toe''. Hij werd daarin gesteund door minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) die Ballast Nedam ,,onverantwoord ondernemerschap'' verweet. Het bedrijf bood aan ontwikkelingsgeld te betrekken bij de afbetaling, maar dat was voor Herfkens onbespreekbaar. Ook Telting ziet daar niets in: ,,Besteding van de ontwikkelingsgelden moet clean en netjes zijn.''

Een commissie die de staatsschuld na de periode-Wijdenbosch inventariseerde, heeft overigens niet kunnen achterhalen waarom de bruggen tientallen miljoenen guldens duurder waren dan begroot. Diverse bronnen zeggen dat er smeergeld is betaald, maar bewijzen ontbreken.

puinruimen: pagina 10

    • Joost Oranje