Smit gaat fors reorganiseren

Het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale gaat na tegenvallende halfjaarcijfers ingrijpend reorganiseren. Daardoor dreigen 275 mensen, van wie ongeveer de helft in Nederland, hun baan te verliezen. Het wordt voor Smit te duur om allerlei gespecialiseerde diensten te blijven aanbieden. ,,We gaan daarom doen wat we goed kunnen: hijsen, duwen, trekken, bergen en transporteren. Activiteiten waarmee we van oudsher in de hele wereld een goede positie hebben opgebouwd'', zegt directievoorzitter van Smit Internationaler Nico Buis.

De hele divisie land & marine engineering, met als belangrijke activiteit horizontaal gestuurd boren, wordt door het bedrijf in de verkoop gedaan. Hetzelfde geldt voor drie afzinkbare schepen. Offshore-installatieschip Pioneer wordt ook in de etalage gezet. Wat het verlies aan werkgelegenheid bij Smit betreft zegt Buis: ,,Misschien valt het mee. Als we onderdelen verkopen, gaan de mensen ook mee.''

Smit Internationale zal zich concentreren op sleepdiensten, berging, transport en hijswerk. Korte contracten op cyclische markten keert het bedrijf definitief de rug toe. Samen met Mammoet probeert Smit momenteel de Russische onderzeeër Koersk van de bodem van de Barentszzee te hijsen. Een karwei dat Smit — ook financieel — goed kan gebruiken.

Want het komt door tegenvallende resultaten dat een sanering bij Smit dringend noodzakelijk is. Het bedrijf is er het eerste halfjaar niet in geslaagd te herstellen van een teleurstellend 2000. De winst nam in het eerste halfjaar met 0,3 miljoen euro af naar 6,8 miljoen euro (15 miljoen gulden). Het bedrijfsresultaat kwam uit op 9,5 miljoen euro, 4,4 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De directie gaat ervan uit dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over heel 2001 gelijk zal zijn aan de 14,2 miljoen euro die over 2000 werd behaald. Het bedrijf denkt dat door de afslanking de winstgevendheid zal toenemen, zegt de directie in een verklaring. Tevens schrapt het bedrijf de naam Internationale. Smit Internationale heet daardoor voortaan Smit.