Slobo belt met zijn vrienden

Oud-president Slobodan Miloševic van Joegoslavië heeft gisteren vanuit zijn cel in de Scheveningse strafgevangenis Rusland gewaarschuwd voor ,,een bezetting door de NAVO'' en getuigd van zijn vastbeslotenheid zich in Den Haag, voor het Joegoslavië-tribunaal, te verdedigen tegen ,,de NAVO-machine''.

De van oorlogsmisdaden beschuldigde Miloševic zei dat telefonisch tegen een door zijn broer Borislav (oud-ambassadeur van Joegoslavië in Moskou) opgetrommeld gezelschap van `vrienden van Miloševic' in Moskou. De vrienden, onder wie de Russische communistenleider Gennadi Zjoeganov, vierden gezamenlijk Miloševic' zestigste verjaardag.

De belangrijkste ingesloten verdachte van het Joegoslavië-tribunaal zei ,,trots'' te zijn op wat hij heeft gedaan ,,bij de verdediging van de vrijheid en de onafhankelijkheid, zonder welke geen volk en geen land kan leven''. Hij herhaalde nog eens dat het VN-tribunaal in Den Haag ,,een arm van de NAVO'' is. ,,Dit NAVO-tribunaal is een vorm van agressie, niet slechts tegen het volk van Joegoslavië, maar ook tegen andere volkeren en landen. Aan hun zijde bevindt zich de reusachtige machine van de NAVO-rechtbank, een politieke machine, een informatiemachine. Maar ik voel me superieur omdat de waarheid aan mijn zijde is.''

Volgens Miloševic is de NAVO uiteindelijk uit op de bezetting van Rusland. ,,De bezetting van de Balkan die nu plaatsvindt onthult duidelijk hun toekomstige intenties jegens Rusland en andere vrije naties. In plaats van het fascistische hakenkruis en soortgelijke symbolen gebruiken ze nu het woord democratie. We moeten onze pogingen bundelen om dat nieuwe kolonialisme af te weren'', aldus Miloševic.

Vervolgens nam Zjoeganov de telefoon over van Miloševic' broer om hem namens het gezelschap te feliciteren met zijn verjaardag en hem te verzekeren van zijn – Zjoeganovs – ,,solidariteit'' in zijn ,,moedige gevecht''.