Schoonschrijfsoep

De allerlekkerste soep is soep van lang geleden. Van verleden week? Nee, van tien of twintig jaar geleden! Maar dat kan helemaal niet. Toch. Op Jamaïca, een eiland in de Caribische zee, waar ze behalve op muziek maken ook verzot zijn op soep, vinden ze die oude soep heel gewoon. Stel je voor dat iemand tien jaar geleden soep ging maken. Van kip. In een grote ketel die boven het vuur hing deden ze water, kip en groenten en kruiden. De soep werd niet helemaal opgegeten en na de maaltijd ging er nieuw water bij en wat er die dag op de markt was gekocht, dat kon vis zijn of vlees. Of groenten. De daarop volgende dag was er weer soep over en daar ging opnieuw water bij. En iets anders, zoals kreeft of krab. Elke dag opnieuw. Als je er maar voor zorgt dat het vuur niet uitgaat, kan de soep niet bederven. Heb je elke dag nieuwe en andere soep en toch zit er ook steeds een heel, heel klein beetje van die alleroudste soep bij. Wij hebben geen zin om steeds maar te kijken of het vuur wel aan is. Hier willen we snelsoep, soep uit blik of uit een zakje. Met te veel zout en dingen erin die er voor zorgen dat het niet bederft en eigenlijk niet goed zijn voor de smaak en je gezondheid.

Het is beter om zelf soep te maken, en alle kinderen houden van tomatensoep. Tomaten, veel tomaten, wassen en in stukken snijden. Schil mag eraan blijven. In een stevige pan op het vuur zetten. Twee laurierbladeren erbij. Vuur niet te laag, deksel erop, en af en toe roeren met de houten lepel.

Tot je een zachte massa van tomatensap, schil en pitten over hebt. Alles zeven en dan hou je tomatensap over. Daar doe je peper en zout bij. En proeven natuurlijk.

In een pan met dikke bodem doe je een klont boter en een halve eetlepel bloem. Vuur aan en blijven roeren met de lepel. Als meel en boter zich vermengd hebben, giet je er het warme tomatensap bij. Kijk, er gebeurt een klein wonder, het wordt een mooie dikke massa. Dat noemen ze gebonden tomatensoep. Niet gebonden met een touwtje maar met meel en boter. Het mooie rood vraagt om nog een kleur. Groen natuurlijk. Je kunt er peterselie op strooien maar ook basilicum. En je kunt een potje dunne room op tafel zetten. Kan iedereen zijn naam in zijn soep schrijven. Zo mooi mogelijk.

Wordt het schoonschrijfsoep.

    • Philip Mechanicus