Schietpartij op `vaag terrein'

Gisteren liep een man een bedrijf in Rijen in om daar twee personen neer te schieten. `Ik zag hem op zijn dooie gemakje weglopen.'

Hij zag één van de neergeschoten mannen het terrein opkomen. ,,Hij kwam hier aangelopen met een gapend gat in zijn arm'' vertelt een werknemer van leerfabrikant Wendel in Rijen. ,,Je zag dat hij tot zijn bot geraakt was''. Met zijn collega kon hij goed volgen wat op het nabijgelegen aluminiumconstructiebedrijf gaande was: ,,Ik zag hem op zijn dooie gemakje weglopen, met een jachtgeweer en een rode motorhelm'', zegt de collega.

Gisteravond arresteerde de politie een 44-jarige man uit Breda op verdenking van het neerschieten van twee mannen, eerder op de dag in een aluminiumconstructiebedrijf in Rijen. Beide slachtoffers, een 46-jarige man uit Gilze en een 32-jarige inwoner van Baarle-Nassau die bij het aluminiumbedrijf werkten, raakten zwaargewond, maar zijn buiten levensgevaar. Een derde man die ook in het bedrijf aan de Van Ghertstraat aanwezig was, bleef ongedeerd.

De verdachte werd door een arrestatieteam in Breda opgepakt. Bij hem werd een vuurwapen aangetroffen. Of dat het wapen is waarmee in Rijen geschoten is, kan de politie kan niet zeggen en over het type wapen doet de politie evenmin uitspraken.

Kort na drie uur gistermiddag liep een man de productiehal van Damo Aluminium Constructies binnen en opende hij het vuur. Hij raakte de beide personeelsleden en vluchtte vervolgens, zegt de politie Midden en West Brabant. Beide mannen werden naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht. De politie heeft een rechercheteam van twintig man op de zaak gezet.

Naast het terrein van Damo staan caravans en een rijtje huizen. Een stel uit één van de huizen was gistermiddag thuis. De man had schoten gehoord, maar de vrouw had niet zoveel gemerkt. ,,Het is wel een heel vaag terrein. Soms zie je er wel eens mensen lopen maar vaak ook niet. En ze zijn bijvoorbeeld al jaren bezig twee huizen op het terrein te bouwen en maar heel af en toe gebeurt daar wat aan'', zegt de vrouw. ,,Er worden ook wel eens auto's verkocht'', weten de medewerkers van Wendel.

Op het terrein zelf is niemand aanwezig. Wel staan er auto's. ,,Die staan er altijd, ook al is er niemand'', zegt de vrouw. In de grote loods zit een kantoor en een kantine. Beide hebben geblindeerde ramen, waar met moeite nog wel iets door te zien is. In de kantine staan twee koffiemokken op tafel.

Bij het bedrijf staat een ouder echtpaar. Het blijken de schoonouders van één van de slachtoffers te zijn. Ze waren op weg naar hun dochter en kwamen een kijkje nemen. Hun schoonzoon is de eigenaar. ,,In elk geval al veertien jaar, want zo lang is hij onze schoonzoon en we hebben nooit iets gehoord van betrokkenheid bij criminele dingen of autohandel.''

Of de nu aangehouden Bredanaar een ex-werknemer van het bedrijf is, wil een politiewoordvoerster bevestigen noch ontkennen. Over een motief voor de schietpartij is volgens haar nog niets bekend.