Raadsels voor verlegen held

Op de planeet Pern leven mensen en draken vreedzaam samen. Dat kan ook niet anders, want de mensen hebben de draken zelf gemaakt. Op een dag wordt Pern bedreigd door een nieuwe levensvorm: Thread. Thread is uit op de vernietiging van Pern. De oorspronkelijke bewoners trekken zich terug in de bergen, terwijl Thread al hun bezittingen en technologie vernietigt. Een inheemse levensvorm moet Pern van de ondergang redden. De vuurhagedissen die al eeuwen op Pern leven worden genetisch zo gemanipuleerd dat ze reusachtige, vuurspuwende draken worden. De draken verslaan Thread. Mannen die de draken berijden worden de nieuwe helden van Pern.

In het spel Dragon Riders. Chronicles of Pern is de verlegen D'Kor zo'n held. D'Kor is een dragon rider die Pern moet behoeden voor een nieuwe ramp. De draak Zenth helpt hem daarbij. De speler, die de rol van D'Kor vertolkt, moet eerst de draak oliën. Dit is meteen een oefening om de navigatie van het spel te leren kennen. Ook de wapentrainingen die volgen zijn vooral bedoeld om de bediening van het spel onder de knie te krijgen. Boven in het scherm bevindt zich een ander hulpje van D'Kor, een tamme fire lizard. Die vertelt de speler wanneer hij kan schuilen, sluipen, duwen of over objecten heen kan klimmen.

Dragon Riders is een zogenaamd adventure role playing game (RPG). De speler moet voortdurend andere wezens aanspreken om aan informatie te komen en raadsels op te lossen. De meeste figuren – er zijn 170 verschillende wezens – hebben gelukkig wel iets nuttigs te vertellen. Behalve praten en raadsels oplossen moet de speler ook vijanden verslaan en voorkomen dat hij verstrikt raakt in intriges.

Het spel, dat is gebaseerd op de fantasyboeken van de populaire Amerikaanse schrijfster Anne McCaffrey, bestaat uit drie verschillende driedimensionale werelden, die D'Kor moet verkennen. Dragon Riders, dat erg goede graphics heeft, is opgedeeld in vijf hoofdstukken. Er zijn verschillende subplots die Dragon Riders tot een spannend spel maken dat tientallen uren duurt.

De makers van het spel hebben Anne McCaffrey, die een serie van zestien boeken onder de naam The Dragonriders of Pern heeft geschreven, gevraagd te helpen bij het scenario van Dragon Riders. Om te voorkomen dat fans van haar romans de schrijfster of de spelletjesmaker zouden verwijten dat ze te veel van de romans zijn afgeweken, is gekozen voor een heel nieuw verhaal.

De makers hebben ruim drie jaar gewerkt aan Dragon Riders en zijn tijdens het programmeren overgestapt op een betere 3D-technologie, schrijft hoofdontwerper Oliver Sykes van spelletjesmaker Ubisoft in een online dagboek over het maken van Dragon Riders. Helemaal up to date is Dragon Riders ondanks dat niet. Op de nieuwe Pentium IV chips, die bij uitstek geschikt zijn voor driedimensionale computergames, werkt het spel niet.

Dragon Riders. Chronicles of Pern. Ubisoft. Cd-rom voor Windows 95/98/ME. Aanbevolen systeemeisen: Pentium II 450 Mhz, 128 Megabyte werkgeheugen, 600 MB vrij op harde schijf, grafische kaart met 3D-versneller. Werkt niet op Pentium IV. Er is ook een versie voor de Dreamcast. Prijs 95 gulden. Internet: www.dragonriders-game.com

    • Marie-José Klaver