Prinsheerlijk

De economische malaise raakt iedereen, zelfs het Koninklijk Huis. Afgelopen week werd bekend dat Scaramea, het internetbedrijf waarvan Bernard Jr. van Oranje mede-directeur is, in moeilijkheden is gekomen. Grootaandeelhouder Achmea, ondermeer Centraal Beheer en FBTO, heeft de stekker uit de onderneming getrokken.

Maar Bernard Jr. is niet voor één gat te vangen. De entrepreneur stond niet voor niets aan de wieg van het bedrijf Ritzenkoeriers, dat handig gebruik maakte van de OV-Jaarkaart die onderwijsminister Jo Ritzen verstrekte. Bernard Jr. heeft namelijk alweer een management buy out achter de rug. Websitebouwer Clockwork, onderdeel van Scaramea, gaat zelfstandig verder met de prins als één van de drie directeuren.

Welke zakenbank zou deze transactie hebben begeleid? Je zou zeggen dat de gereputeerde, Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hiervoor in de arm is genomen. Daar werkt immers Prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Want zo gaat dat, familie heeft altijd een streepje voor.

Bij een beetje deal komt natuurlijk ook een strategisch adviseur kijken. En ook daar biedt de Koninklijke familie mogelijkheden. Bernard Jr. zal op zijn minst een telefonisch onderhoud hebben gehad met prins Constantijn, die bij consultant Booz Allen & Hamilton werkt.

Maar de belangrijkste adviseur is natuurlijk Koningin Beatrix zelf. Zou zij in het wekelijkse onderhoud met premier Kok een glimmende brochure tevoorschijn hebben gehaald van Clockwork? De overheid wil immers graag `digitaal' en Bernard jr. wil weer graag aan het werk.

    • Mark Houben