Potterhoekje

Nog meer magische boeken

Lig je op de bank te steunen? Alle Potters tweemaal uit? Vorige week vertelden we al over de serie De magische wereld van Christopher Chrestomanci, geschreven door Diana Wynne Jones (uitgeverij Ploegsma). Deze week krijg je nog meer leestips van het Potterhoekje.

Cliff McNish, Het duistere kasteel (uitgeverij Van Goor)

In een duistere wereld zitten duizenden kinderen gevangen. Heks Dracuena tracht uit hun onschuld haar magische krachten terug te winnen. Het schiet niet op. Totdat ze Robin door de muur van de kelder sleurt (met harige klauwen) en meevoert. Robin is een Bijzonder Kind (maar wel aardig) en heeft Speciale Gaven.

Jan Michael, De Witte Dame van Castle House. Een kostschoolverhaal (uitgeverij Leopold)

Heimwee naar Zweinstein? Probeer eens een ander kostschoolverhaal. Dit boek gaat over een verlaten kasteel waar de schim rondwaart van een vroeggestorven jonkvrouw. Zij wierp zichzelf in wanhoop van de toren, na een mislukte liefde. Lucy en haar kostschoolvriendinnen vertellen elkaar altijd spookverhalen, totdat ze er zelf een beleven.

Otfried Preussler, Meester van de zwarte molen (uitgeverij Lemniscaat)

Lang voordat Harry Potter ter wereld kwam, leerde molenaarsjongen Krabat toveren in een spookmolen. Maar zijn meester beheerst vooral zwarte magie. Elk jaar offert hij een van zijn gezellen (leerlingen) aan de duivel. Het wordt ook Krabat's beurt... Dit is een van de allermooiste en spannendste boeken die er bestaan!

Chrestomanci is eigenlijk leuker

Ik wilde even zeggen dat ik het heel leuk vind dat het Potterhoekje aandacht besteedt aan `concurrenten' van Harry Potter. Zoals de Chrestomanci-serie. Ik heb De negen levens en De twaalf werelden gelezen, en ik vind ze ontzettend leuk. Eigenlijk leuker dan Harry Potter, bijvoorbeeld omdat ze niet de hele tijd met toverstokken lopen te zwaaien. Ze gebruiken knopen in zakdoeken, en ze gebruiken hun handen. Ze denken vooral heel hard aan wat ze willen. Verder is Kasteel Chrestomanci wat kleiner dan Zweinstein, en daardoor ken je eigenlijk alle bewoners. Ik heb alle vijf de delen in het Engels, maar die probeer ik te bewaren tot we op vakantie gaan.

(Eigen nieuws Henk de Haan, 12, Wageningen)

    • Judith Eiselin