Poetin twijfelt aan succes van NAVO-missie

De Russische president Vladimir Poetin heeft ,,ernstige twijfel'' aan het welslagen van de NAVO-missie in Macedonië. De Amerikaanse minister van Defensie vindt daarentegen dat de NAVO haar taak in Macedonië niet in dertig, maar zelfs in tien dagen zou kunnen klaren.

Poetin zei gisteren in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat hij twijfelt of de NAVO-missie in Macedonië kan bijdragen tot een klimaat van vrede. ,,Strikt gesproken is het inzamelen van wapens niet de belangrijkste taak. De belangrijkste taak is het scheppen van de voorwaarden waarop er vrede kan komen.'' Poetin ontmoet in Kiev, waar hij de feestelijkheden ter gelegenheid van de tienjarige onafhankelijkheid van Oekraïne bijwoont, onder anderen de Macedonische president Boris Trajkovski.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei gisteren tegen journalisten weinig twijfels te hebben over het welslagen van de NAVO-missie. ,,De missie van de NAVO is aan voorwaarden gebonden, zoals een bestand. Die voorwaarden zijn heel nauwkeurig geformuleerd, heel precies. Is het mogelijk haar binnen dertig dagen te voltooien? Wel zeker. Het is zelfs binnen tien dagen mogelijk'', aldus Rumsfeld.

De NAVO stuurt een strijdmacht van 3.500 man (onder wie 250 Nederlanders) naar Macedonië om er vanaf midden volgende week de wapens in te zamelen van het Albanese rebellenleger UÇK. De missie heeft een looptijd van dertig dagen. Parallel aan en na afloop van die wapeninzameling moet het onlangs in Ohrid gesloten vredesakkoord tussen de Macedonische en de Albanese politieke partijen worden uitgevoerd.

In wat wordt gezien als een nieuwe bedreiging van het vredesproces dreigde gisteren een van de twee partijen van de Albanese minderheid, de Partij voor Democratische Welvaart (PDP) uit de Macedonische regering van nationale eenheid te stappen. De PDP, die tot voor kort tot de oppositie behoorde maar die met de grootste Macedonische oppositiepartij tot de regering van nationale eenheid is toegetreden en heeft mee-onderhandeld over het vredesakkoord van Ohrid, is woedend op premier Ljubco Georgievski. Deze heeft het parlement opgeroepen de Macedonische minister van Justitie, Ixhet Memeti, te ontslaan, omdat hij heeft nagelaten de Duitse regering te vragen om de uitlevering van een vermeende leider van het UÇK. Memeti, lid van de Albanese minderheid, is een van de twee PDP-ministers in de regering van nationale eenheid.

De vermeende UÇK-leider is Sami Habibi. Hij is in Duitsland gearresteerd op de verdenking betrokken te zijn geweest bij een aanval op een Macedonische politiepost, waarbij in januari één politieman werd gedood. De Macedonische autoriteiten hadden tot vandaag de tijd de Duitse autoriteiten om zijn uitlevering te vragen. Omdat minister Meteti (nog) geen actie had ondernomen, deed premier Georgievski dat: hij vroeg bondskanselier Schröder in een brief om Habibi's uitlevering. De PDP omschreef die eigenmachtige actie van de premier als een schending van de wet. Memeti zei gisteren dat de PDP uit de regering zal stappen als de kwestie – maandag – in het parlement wordt behandeld.

De woordvoerder van Georgievski zei dat Memeti degene is die de regels heeft geschonden, omdat hij het verzoek om uitlevering van Habibi ,,bewust'' heeft vertraagd. ,,Dit is een lesje aan alle toekomstige ministers van Justitie dat in dit land een rechtsstaat bestaat'', aldus de woordvoerder.

Een uittreden van de PDP uit de regering kan het toch al grote wantrouwen tussen de Macedoniërs en de Albanezen nog zal aanwakkeren.