Operatiekamers zijn vaak gesloten

Bijna 10 procent van alle operatiekamers in Nederlandse ziekenhuizen is gesloten vanwege personeelstekorten. Dit blijkt uit een enquête die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gehouden. De onderzoeksresultaten verschijnen vandaag in tijdschrift Medisch Contact, het verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Van de 82 ziekenhuizen die de toegestuurde vragenlijst terugstuurden, gaf 35 procent (29 ziekenhuizen) aan dat operatiekamers zijn gesloten. Het aantal gesloten kamers is in de meeste gevallen beperkt tot één. Minder dan eenderde van de ziekenhuizen (26 procent) zegt op volledige personeelscapaciteit te kunnen werken in de operatiekamers.

Al langer was bekend dat personeelstekorten en gebrek aan beschikbare operatiekamers belangrijke oorzaken zijn van de lange wachtlijsten voor operaties. De grootte van het probleem was echter onbekend. Volgens de ziekenhuizen bestaat vooral gebrek aan operatieassistenten. Ook is behoefte aan meer anesthesieassistenten. Bij gebrek aan vast personeel zetten veel ziekenhuizen uitzendkrachten in.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten niet verbaasd te zijn over het aantal gesloten operatiekamers. ,,Als volgend jaar een nieuwe lichting operatiekamer- en anesthesieassistenten afstudeert, zal het personeelstekort grotendeels worden opgelost en kunnen de gesloten operatiekamers weer open'', aldus woordvoerder R. Huisman. ,,Bovendien is de sluiting ten dele van operatiekamers vaak slechts tijdelijk. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, wanneer veel personeel op vakantie is.''

Gebrek aan personeel en beschikbare operatiekamers is een landelijk probleem, zo blijkt uit de enquête. Het probleem komt even vaak voor in de grote steden als elders.