Meerderheid voor socialisten Albanië

De regerende Albanese socialistische partij heeft bij de parlementsverkiezingen van eind juni de absolute meerderheid in het parlement veroverd. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen, die in Tirana is bekendgemaakt.

De Albanezen hebben maanden op de uitslag van de gang naar de stembus moeten wachten, omdat de verkiezingen in talrijke districten wegens onregelmatigheden moesten worden herhaald en omdat de oppositie in veel districten de uitslag tot in hoogste instantie aanvocht.

Van de 140 zetels in het Albanese parlement heeft de socialistische partij er uiteindelijk 73 veroverd. De door ex-president Sali Berisha geleide oppositiecoalitie Unie voor de Overwinning, bleef op 46 zetels steken. De resterende 21 zetels gingen naar vijf andere partijen en twee onafhankelijke kandidaten. De belangrijkste van die kleine partijen is de Nieuwe Democratische Partij, een afsplitsing van de Democratische Partij van Berisha, geleid door diens vroegere medewerker Genç Pollo.

De socialisten willen ondanks hun absolute meerderheid een coalitie aangaan met vier van de kleinere partijen – alle kleine partijen minus de Nieuwe Democratische Partij van Pollo. Maandag wees het bestuur van de socialistische partij Ilir Meta in een bestuursverkiezing al aan als leider van de nog te vormen coalitieregering.

Meta, die al sinds 1999 premier was, won de verkiezing overtuigend van de kandidaat van de socialistische partijleider Fatos Nano. De besprekingen met de potentiële coalitiepartners van de socialistische partij zijn gisteren begonnen. Het resultaat moet – zoals Meta zei – een ,,kabinet van de continuïteit'' worden.

Oppositieleider Sali Berisha, leider van de Democratische Partij en de Unie van de Overwinning, heeft geweigerd de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Hij heeft aangekondigd het parlement te boycotten – zoals hij in het verleden al herhaaldelijk heeft gedaan als de uitslag van verkiezingen of uitslagen van parlementaire stemmingen hem niet aanstonden.