Loting stemt Feyenoord en PSV tevreden

PSV en Feyenoord zijn tevreden met de loting voor de eerste ronde van de Champions League. PSV speelt tegen Lazio, Nantes en Galatasaray. Feyenoord treft Bayern München, Spartak Moskou en Sparta Praag.

Landskampioen PSV begint over drie weken in groep D met een uitwedstrijd tegen de Franse titelhouder Nantes. Deze provincieclub is van oudsher een kweekvijver van voetbaltalent. De internationals Karembeu, Deschamps en Desailly leerden voetballen bij Nantes. In de huidige selectie zijn Ahamada, Moldovan en Carrière de opvallendste spelers. Nantes is de Franse competitie overigens slecht begonnen.

Een week later speelt PSV in het Gelredome in Arnhem een `thuisduel' tegen Galatasaray. De Europese voetbalbond UEFA heeft de club uit Eindhoven verboden in het eigen stadion te spelen, naar aanleiding van ongeregeldheden vorig jaar tegen Kaiserslautern. Galatasaray won in 2000 de UEFA Cup. De huidige selectie van de Turken is minder sterk. De Braziliaan Jardel en het Roemeense duo Hagi-Popescu zijn vertrokken. De Roemeense trainer Lucescu is gebleven.

Weer een week later speelt PSV in Eindhoven, na de opheffing van de sanctie, tegen Lazio Roma. Deze miljoenenclub won de UEFA Cup in 1999. Een jaar later werd Lazio kampioen van Italië. In vergelijking met vorig seizoen mist de ploeg een paar bekende namen: Veron, Salas en Nedved. Nesta, Mihaijlovic en Simeone zijn gebleven. De Spanjaard Mendieta werd overgenomen van Valencia. Lazio speelde in de voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen. Na een 2-1 nederlaag in Denemarken werd het 4-1 in de return.

Feyenoord begint over drie weken met een thuisduel tegen Bayern München, dat vorig seizoen de Champions League won. De Duitse kampioen is favoriet in groep H. De Duitsers Kahn, Scholl en Effenberg staan in de pikorde net iets hoger dan de Brazilianen Elber en Sergio. Kahn werd gisteren bij de loting in Monte Carlo uitgeroepen tot beste doelman van de Champions League. Effenberg kreeg de vermelding van beste speler.

Trainer Hitzfeld is sinds zijn aantreden drie jaar geleden succesvol met Bayern, dat van oudsher wordt beïnvloed door de macht van beroemde bestuurs- en directieleden. Beckenbauer, Rummenigge en Hoeness hebben zich gecommitteerd aan het vakmanschap van Hitzfeld, die eerder goede prestaties leverde bij Borussia Dortmund. Bij Bayern heeft hij een leger aan (voornamelijk buitenlandse) internationals tot zijn beschikking. Voorzitter Beckenbauer zei gisteren de selectie van Feyenoord niet te kennen. Hij vreest vooral de Rotterdamse supporters, die traditiegetrouw graag knokken tegen Duitse fans.

Na het beladen openingsduel speelt Feyenoord twee uitwedstrijden in Oost-Europa, achtereenvolgens in Moskou en Praag. Spartak Moskou werd vorig seizoen kampioen van Rusland en staat ook dit seizoen, dat bijna ten einde is, bovenaan de ranglijst. Trainer Romantsjev en international Titov zijn de bekendste namen. Spartak was twee jaar geleden in de Champions League nog superieur tegen Willem II. In 1993 was Spartak, dé volksclub van Moskou, verantwoordelijk voor de uitschakeling van Feyenoord in het Europa Cup 2-toernooi.

Sparta Praag is al vijf jaar kampioen van Tsjechië. De club staat nu op de achtste plaats. Sparta staat bekend om zijn sterke jeugdopleiding. De Tsjechische internationals die nu in het buitenland miljoenen verdienen, zijn meestal afkomstig uit de kweekvijver van Sparta. Door de aanhoudende uitverkoop is de club weinig succesvol geweest in de Champions League.

Alle 32 clubs in het toernooi spelen een hele competitie, dus drie uitduels en drie thuisduels. De nummers één en twee uit elke poule plaatsen zich voor de tweede ronde, die bestaat uit vier groepen van vier ploegen. De nummers één en twee van deze groepen gaan weer door, nu naar de kwartfinales. Vanaf dat moment treedt het knock-out-systeem in werking.