Leven als in een musical

Volgende week zal Woody Allen, traditiegetrouw, zijn nieuwste film The Curse of the Jade Scorpion op het Filmfestival Venetië zijn Europese première laten beleven. Zoals gebruikelijk zal het buiten de competitie zijn en hij zal er even traditiegetrouw zelf niet bij zijn. De enige keer dat iedereen mocht weten dat hij in de stad was, was tijdens de opnamen van Everyone Says I Love You, toen hij op een balkon boven het Canale Grande I'm Through With Love zong. Op het balkon van zijn eigen appartement nota bene. Dus had hij voor zijn voorlaatste film Small Time Crooks maar een kleine aanleiding nodig om weer voor een paar scènes naar Venetië terug te keren. Maar niet naar het filmfestival.

In Everyone Says I Love You wordt het eeuwige gezang van de gondeliers voor even overstemd door Hollywoodsterren die te pas en te onpas in klassieke musicalnummers uitbarsten. De film is een van Woody Allens vele hommages aan de films van zijn jeugd. In dit geval de musicals met Fred Astaire en Gene Kelly. Naar verluidt is The Curse of the Jade Scorpion er weer zo eentje en laat hij daarin Helen Hunt en Dan Aykroyd terugkeren naar het tijdperk van de mysteryfilms uit de jaren dertig en veertig.

De enige die in Everyone Says I Love You werd nagesynchroniseerd is Drew Barrymore, omdat ze zong als een krassende kraai. Maar toch zie je haar ogen neuriën als Edward Norton voor haar Just You, Just Me zingt. Eigenlijk kan niemand bijzonder goed zingen in deze film, maar daar gaat het dan ook helemaal niet om. Everyone Says I Love You gaat over het gevoel dat je soms als je blij of droevig bent, wel als in een musical in een liedje zou willen uitbarsten.

Verder is het verhaal gewoon weer vol van de gebruikelijke Woody Allen-elementen. De regisseur zelf speelt een in Parijs residerende schrijver die zojuist door zijn vriendin is gedumpt. Via thuishaven New York, waar hij zijn oudste dochter D.J. ophaalt bij zijn eerste echtgenote Goldie Hawn, vertrekt hij naar Venetië om verliefd te worden. Maar oh, voordat het zover is, voordat iedereen snapt dat My Baby Just Cares For Me, zijn we weer heel wat neuroses en misverstanden verder.

Everyone Says I Love You (Woody Allen, 1996, VS), Canvas, 23.15-0.55u.

    • Dana Linssen