Leuren met cultuur op televisie

Arme AVRO. Doen ze daar al jarenlang hun best niet alleen de omroep van dieren en gezondheid te zijn, maar ook van de culturele evenementen – merken ze vervolgens dat die op het thuisnet Nederland 1 nauwelijks meer welkom zijn. Zo moest men vorige zaterdag met het Prinsengrachtconcert al uitwijken naar Nederland 2, omdat er op 1 volgens de netcoördinator geen zendtijd voor was. Nu ja, eventueel in de vooravond, toen het buiten nog licht was en er dus ook nog niets te zien zou zijn van de feestverlichting die nu juist danig bijdraagt aan de schilderachtige sfeer.

En ook voor de Uitmarkt, die zich dit weekend voltrekt op het Museumplein in Amsterdam, wilde Nederland 1 geen ruimte meer bieden. Opnieuw moest de AVRO maar zien of ze het evenement ergens anders kon plaatsen. Dat was nog veel lastiger dan dat ene grachtenconcert, want het gaat hier om veel méér: drie rechtstreekse reportages op drie opeenvolgende avonden. Maar uiteindelijk is het gelukt de Uitmarkt dit jaar onder te brengen op Nederland 3, al was er voor de AVRO nog een extra complicatie. Terwijl men op Nederland 1 jarenlang de opdracht had de uitzendingen zo populair mogelijk in te vullen, luidde op Nederland 3 het verzoek om ze niet al te populair te maken – want anders zou het festijn niet passen in het `profiel' van de zender.

Zo komt Paul de Leeuw toch nog op Nederland 3 terecht, hoewel hij vaak heeft aangegeven daar nooit meer voor te willen werken omdat hij er de bezieling miste. De programmering was volgens hem verworden tot ,,een zouteloos compromis''.

De Leeuw is de presentator vanavond, van de opening op het (vanzelfsprekend gesponsorde) Heinekenpodium, met artiesten als de Nederlandse rap-attractie Brainpower, de fado-zangeres Cristina Branco en de groep de Travolta's. En verder verzorgt hij ook zijn eigen promotie, want De Leeuw vormt vanaf 16 september het middelpunt in een nieuwe versie van de musical Foxtrot van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hier zingt hij alvast een nummer met Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries, die hem in het theater zullen vergezellen.

Zaterdagavond wordt de nieuwsgierigheid gewekt door de Utrechtse toneelgroep Growing Up in Public, die dit voorjaar gemengde gevoelens opriep met de voorstelling Den Uyl, of: De Vaandeldragers. Eensluidend werden Dick van den Toorn en Debbie Korper geprezen om de wijze waarop ze Joop en Liesbeth den Uyl benaderden, maar de tekst van Don Duyns was volgens sommigen lang niet scherp genoeg. De camera's staan zaterdag in theater Bellevue, waar een deel van die voorstelling wordt gespeeld.

Zondagmiddag, op het vertrouwde uur van De Plantage, onderhoudt Harmke Pijpers zich met Uitmarktgasten onder de titel Uitmarkt Estafette. Daarmee neemt de AVRO een voorschot op een nieuw cultureel praatprogramma Opium TV dat de voormalige VPRO-stem dit najaar wekelijks op zaterdagen om 18.00 uur vanuit De Plantage gaat presenteren. Het is de televisieversie van de radiorubriek Opium die ook blijft bestaan.

Zondagavond volgt, voorafgaand aan Youp van 't Hek in Zomergasten, de derde en afsluitende live-uitzending: de vijfde symfonie van Sjostakovitsj, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valeri Gergiev. En dat wordt het welluidende slotakkoord.

Uitmarkt, AVRO, Ned.3, 20.55-2.55u.; zaterdag, Ned.3, 21.01-21.55u.; zondag, Ned.3, 17.06-18.00u. en 19.59-20.55u.

    • Henk van Gelder