Israëlische legerinval in Hebron

Begeleid door helikopters zijn Israëlische grondtroepen vannacht een Palestijnse wijk van Hebron binnengevallen. Ze hebben er twee gebouwen verwoest die volgens Israël werden gebruikt door sluipschutters. Bij schietpartijen tijdens de drie uur durende actie zouden twaalf Palestijnen en een Israëlische soldaat gewond zijn geraakt.

De grootscheepse inval was een reactie op de verwonding van twee Israëlische broers door een aan Fatah gelieerde Palestijnse schutter. De ene jongen (17) kreeg een Palestijnse kogel door zijn hand; de andere (11) raakte door dezelfde kogel licht gewond aan zijn borst. Een Israëlische legercommandant dreigde met de mogelijkheid dat het leger de wijk permanent zou overnemen als Palestijnse schutters er actief zouden blijven.

Hebron, waar aartsvader Abraham begraven zou zijn, is de enige stad op de westelijke Jordaanoever die in een Palestijns en een Israëlisch gebied is verdeeld. In het Israëlische gebied wonen ongeveer 30.000 van de in totaal 130.000 Palestijnen in Hebron. In drie Israëlische enclaves leven ongeveer 500 joodse kolonisten onder zware legerbewaking.

Ook in de Gazastrook vielen Israëlische troepen gisteren Palestijns gebied binnen. Vijf Palestijnen werden neergeschoten. Bulldozers vernielden vijf huizen en drie hectare fruitboomgaarden in de buitenwijken van het vluchtelingenkamp Deir el-Balah. Volgens Israël werd ook een Palestijnse commandopost verwoest en was de inval een reactie op een Palestijnse granaataanval op een huis in een joodse nederzetting.

Een hoge Palestijnse functionaris zei in een reactie op de invallen geen heil meer te zien in een officiële ontmoeting met Israël. Maar de Palestijnse leider Yasser Arafat, op bezoek in Peking, zei vandaag wederom dat hij klaar is om vredesbesprekingen met Israël te beginnen. ,,Wij zijn altijd klaar, maar zij weigeren, zoals u weet'', zei hij.

Koning Abdullah van Jordanië pleitte vanochtend voor de BBC-radio voor het inzetten van internationale waarnemers in het Midden-Oosten als ,,enige oplossing'' om te voorkomen dat het conflict zich uitbreidt naar andere landen. De Palestijnen verwelkomen die mogelijkheid, maar Israël en de Verenigde Staten zijn tegen.