Interesse vier bedrijven in Pharming

Vier bedrijven hebben interesse in een overname van het wankelende biotechnologiebedrijf Pharming, dat een middel ontwikkelt tegen de dodelijke spierziekte van Pompe.

Dit heeft bewindvoerder E. Muller vanmorgen bevestigd. Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR), waar zeven patiënten het experimentele Pompe-medicijn van Pharming krijgen, heeft deze week een brandbrief gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Het AZR is bevreesd dat de productie van het medicijn zal stilvallen en wil dat VWS zich ermee bemoeit. VWS zegt alleen: ,,We zitten er bovenop.''

Het Amerikaanse Genzyme, de belangrijkste kandidaat, heeft vandaag op het hoofdkantoor in Leiden gesprekken gevoerd over een volledige overname van Pharming. Eerder werd alleen onderhandeld over de overname van het 50 procentsbelang van Pharming in de joint venture voor het Pompe-medicijn, waarvan Genzyme mede-eigenaar is. Naast Genzyme is er volgens Muller belangstelling van ,,een concurrent van Genzyme en twee partijen uit de wereld van het venture capital''.

Volgende week valt de beslissing over een overname, verwacht Muller. Veel tijd heeft Pharming niet meer. Fortis Bank weigert een boedelkrediet van 17 miljoen euro te verschaffen. Volgens Muller komt dit doordat de fabriek in het Belgische Geel nu ook in surseance verkeert, waardoor de fabriek lastig in onderpand is te geven. De lezing van Fortis is dat Genzyme weigerde toe te zeggen dat zij Pharming niet in gebreke zal stellen.

Fortis heeft zich ook een bedrag van 180.000 euro toegeëigend, dat op een rekening van Pharming stond. ,,Wij zijn daarmee van ons laatste restje liquiditeit beroofd, waardoor de continuiteit van de productie van het Pompe-medicijn nog onzekerder wordt.'' Fortis wijst elke verantwoordelijkheid voor het medicijn van de hand.

Genzyme heeft formeel het contract met Pharming voor de joint venture opgezegd en neemt de ontwikkeling van het Pompe-medicijn nu alleen op zich. ,,Alleen zo kunnen wij de belangen van de patiënten met Pompe het best behartigen'', zei vice-bestuursvoorzitter J. van Heek van Genzyme vanmorgen tegen het ANP. Het AZR is er niet gerust op en is vandaag naar Geel gereisd om te kijken naar de productie van het medicijn. Volgens Muller is er genoeg medicijn voor 6 tot 8 weken.

    • Marcel aan de Brugh
    • Karel Berkhout