In de bus

Een gezapige busrit van Annen naar Groningen, drie uur 's middags. In Noordlaren stapt een jongen in. Dreadlocks, vlasbaardje, piercings door neus en lip. Hij draagt vettige kleren, dito plunjezak en een akoestische gitaar.

Ik zie hoe enkelen in de bus de zitplaats naast zich blokkeren met een tas. Hij vindt een plaatsje halverwege. Opgelucht denkt men: zo, niet naast mij.

De jongen stemt zijn gitaar, begint te spelen en te zingen. Eerst zacht maar geleidelijk luider. Hij speelt zo mooi dat de passagiers elkaar aankijken en glimlachen. Een meisje herkent een liedje, ze neuriet mee, enkelen beginnen aarzelend te zingen. Neil Young, Bob Dylan, de Stones. Geen passagier die nog stuurs kijkt.

Als de jongen uitstapt is er niemand die applaudisseert, maar de dag kan niet meer stuk. Met lichte passen loopt hij weg.

    • Herman van der Sluis