Extra vlucht gestrande reizigers Paramaribo

Een deel van de 800 gestrande reizigers in Suriname kan zondag terugkeren naar Nederland. Na bemiddeling van de Surinaamse en Nederlandse overheid voert Martinair een extra chartervlucht naar Paramaribo uit.

Nederland schiet de kosten, zo'n 600.000 gulden, voor. Het is nog onduidelijk of er een tweede extra vlucht zal worden uitgevoerd.

Sommige passagiers zaten al langer dan twee weken vast in Suriname. De maatschappij waar zij hun ticket hadden geboekt, Inter Tropical Aviation (ITA), kon de vlucht niet uitvoeren. ITA huurt voor de incidentele verbinding Brussel-Paramaribo een Grieks toestel. Al eerder kampte ITA met financiële problemen en grote vertragingen. De Surinaamse overheid heeft nu besloten de vergunning in te trekken. ITA moet eerst de kosten van de charter betalen. Bovendien wordt zij verplicht voortaan een bankgarantie van 1,2 miljoen dollar af te geven aan de Surinaamse autoriteiten.

ITA vloog vanaf Brussel, omdat het luchtvaartverdrag tussen Nederland en Suriname geen opening laat voor een derde maatschappij, naast de KLM en de SLM. President Venetiaan zei gisteren dat hij voorstander is van meer concurrentie. Maar hij stelde wel de voorwaarde dat een derde partij niet alleen in de lucratieve zomermaanden vliegt. Volgens Suriname is er dan sprake van concurrentievervalsing, omdat de SLM, een honderd procent-staatsbedrijf, ook in de commercieel minder aantrekkelijke periodes haar lijndiensten moet onderhouden.