`Detentie Miloševic geheel legaal'

De arrestatie en detentie van de voormalige president van Joegoslavië, Slobodan Miloševic, is volkomen legaal en absoluut niet in strijd met de mensenrechten.

Dat betoogde landsadvocaat C. Bitter gisteren tijdens een kort geding dat was aangespannen door de advocaten van Miloševic tegen de Nederlandse Staat. De advocaten vinden dat de Nederlandse rechter de Staat moet verplichten Miloševic direct vrij te laten omdat hij – zo betoogde zijn advocaat N. Steijnen – zonder wettelijke gronden op gezag van het Joegoslavië-tribunaal is opgepakt. Advocaat Steijnen vindt dat Miloševic is ,,ontvoerd'', waarmee zijn rechten zijn geschonden. Het tribunaal zou ook geen wettelijke basis hebben.

,,De lidstaten van de Verenigde Naties verplichten zich door hun lidmaatschap om besluiten die door de Veiligheidsraad worden genomen, zoals het instellen van het tribunaal, uit te voeren'', stelde landsadvocaat C. Bitter. Daarom is volgens haar de arrestatie en het vasthouden van Miloševic volkomen rechtmatig. Ook het verwijt dat het tribunaal zich niet aan de rechten van de mens zou houden, legde de andere landsadvocaat, G. Houtzagers, naast zich neer. Het VN-tribunaal is volgens hem opgericht in overeenstemming met het verdrag voor de rechten van de mens.

N. Steijnen zei na afloop van het kort geding ervan overtuigd te zijn dat zijn zaak tot vrijlating van Miloševic zal leiden. Als zijn eis wordt afgewezen gaat hij in beroep. En mocht het nodig zijn, dan kaart hij de legitimiteit van het tribunaal aan bij het Europees Hof.

Uitspraak 31 augustus.