De rijke klant bij Van Lanschot mijdt beurs

Van Lanschot, een bank voor familiebedrijven en rijke particulieren, heeft vanochtend gewaarschuwd dat het dit jaar zijn doelstelling van 12 procent winstgroei niet zal halen als het beursklimaat verder verslechtert ,,Dat verwacht ik overigens niet'', zegt voorzitter H. Heemskerk in een toelichting. ,,Maar we moeten er rekening mee houden. Het is juli en augustus slechter gegaan op de beurs; het zou nog slechter kunnen worden. En dan blijven onze klanten doodstil zitten omdat het dan geen enkele zin heeft om van het ene naar het andere aandeel te bewegen. Maar ik reken er op dat iedereen nu weer terug is van vakantie en weer aan het werk gaat.''

De 44.000 rijke klanten van Van Lanschot hebben door de malaise op de beurs de afgelopen zes maanden veel minder in aandelen gehandeld dan in dezelfde periode een jaar geleden. Daardoor zijn de opbrengsten van de provisies bij de bank met 17 procent gedaald tot 82,5 miljoen euro. De daling werd gecompenseerd door hogere rentebaten en lagere bedrijfskosten, waardoor het bedrijfsresultaat (na belastingen) met 15 procent is gestegen tot 46 miljoen euro. Door een eenmalige boekwinst bij de verkoop van een belang in Kas-As steeg de nettowinst tot 57 miljoen euro.

De bank wist 1.100 nieuwe particuliere klanten binnen te halen, waarmee het marktaandeel in het segment `vermogende particulieren' nog steeds tussen de 6 en 7 procent ligt. Volgens Heemskerk is ABN Amro de belangrijkste concurent met een marktaandeel van zo'n 20 procent.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers van de bank die in juni 1999 naar de beurs is gegaan. De koers daalde in Amsterdam met 5 procent tot 39,60 euro.