Congreslid: Ik heb stagiaire niet vermoord

Het Amerikaanse Congreslid Gary Condit wordt in verband gebracht met de verdwijning van stagiaire Chandra Levy. Gisteren gaf Condit een vraaggesprek aan tv-zender ABC.

Vraag aan het Congreslid (53): Hebt u Chandra Levy vermoord? Zijn antwoord, zonder protest: ,,Nee, dat heb ik niet gedaan''.

Het was de verbluffende en vroege climax in het vraaggesprek waar Amerika dagen naar toe had geleefd. Gary Condit, de Democratische volksvertegenwoordiger uit Modesto, Californië, zweeg de afgelopen vier maanden sinds de 24-jarige stagiaire Chandra Levy uit zijn kiesdistrict in Washington verdween. Vier maanden lang speculeerden de meeste media, de roddelbladen voorop, over hun verhouding en zijn mogelijke rol in haar spoorloze verdwijning.

Het gonsde van vage vergelijkingen met de tijd waarin Bill Clinton maar niet wilde toegeven dat hij met die andere stagiaire, Monica Lewinsky, zoiets als een verhouding had gehad. En ook nu claimde het lid van het Huis van Afgevaardigden zijn recht op een zekere privacy, maar hij weigerde vooral om toe te geven dat er sprake was geweest van meer dan een vriendschap, om zijn familie te beschermen ,,en op uitdrukkelijk verzoek van de familie Levy''.

Om de schijn van totale hypocrisie te bestrijden liet hij deze redelijk klinkende verontschuldiging vooraf gaan door een zorgvuldig ingestudeerd zinnetje: ,,Ik ben 34 jaar getrouwd geweest. Ik ben niet perfect geweest, ik heb zo mijn fouten gemaakt.'' Het deed sterk denken aan Clintons `Ik heb geen seks gehad met die vrouw, juffrouw Lewinsky': ingaan op de meest impertinente vraag en vervolgens niet antwoorden door een gestolde bezweringsformule in de strijd te werpen.

Het vraaggesprek dat Condit na zijn zelfgekozen ballingschap gisteren gaf aan ABC-tv, was al urenlang vooraf becommentarieerd door alle zenders die de scoop niet hadden. Na afloop brachten allerlei websites binnen een half uur het volledige transcript van het gesprek dat een half uur duurde, maar door vette reclameblokken werd onderbroken. Alsof het om staatszaken ging.

De Amerikaanse media kenden zich het recht toe een Congreslid van besproken gedrag de broek van het lijf te vragen. Uit Condits gezicht sprak veel medeleven met de ouders van de onvindbare Chandra. Op advies van zijn advocaat en zijn pr-staf zou hij vandaag een vraaggesprek aan CBS gunnen en zaterdag staat hij met zijn wettige vrouw op voorpagina van het meest gelezen supermarktblad.

De ene week wordt hij bij de kassa beschuldigd Chandra door zijn broer te hebben laten vermoorden of haar te hebben laten verdwijnen nadat zij was bezweken aan zijn seksmedicijn, in de volgende aflevering krijgt hij ruim baan om zijn reputatie op de meest clichématige manier te redden. Daarvoor had Condit al 220.000 brieven aan zijn kiezers gestuurd waarin hij dezelfde zoetgevooisde woorden sprak.

De politie van Washington liet eerder uitlekken dat het Congreslid pas na drie ondervragingen had toegegeven dat zijn vriendschap met de stagiaire 'romantisch' van aard was geweest. Men vond niet dat Condit snel en volledig inzage in de feiten had gegeven. Het onderzoek had daaronder geleden. Een tante van Chandra vertelde The Washington Post dat er sprake was geweest van wilde weekeinden, hoop op trouwen en allerlei regels die Condit aan Levy had opgelegd om geheimhouding te bevorderen.

Gary Condit zag Chandra Levy vier maanden lang ,,een paar keer per week'', maar hij wil niet zeggen wat de aard van hun relatie was. Hij vraagt hernieuwd vertrouwen van zijn kiezers. Amerika geniet. De grenzen tussen journalistiek, politiek en entertainment zijn met het blote oog niet meer waarneembaar.

Intussen ontbreekt ieder spoor van Chandra Levy, die 30 april voor het laatst werd gezien.

    • Marc Chavannes