China erkent dat het een explosief aidsprobleem heeft

China heeft voor het eerst toegegeven dat aids epidemische vormen begint aan te nemen in het land. De onderminister van Gezondheid, Yin Dakui, zei gisteren op een persconferentie in Peking dat er in China sprake is van een ernstige epidemie, en dat overheidsmaatregelen in het verleden ontoereikend zijn gebleken om de verspreiding van aids effectief te bestrijden.

De verklaring is opmerkelijk, omdat de Chinese overheid het onderwerp aids tot nu toe vooral heeft doodzwegen.

Ook nu doet de officiële pers maar zeer summier melding van de uitspraken van Yin. Zo bleef in de kranten van vandaag onvermeld dat de onderminister heeft gesproken van dreiging van een ernstige epidemie. Het was de eerste keer dat de Chinese overheid een persconferentie gaf over aids. Yin Dakui zei dat er sprake is van een ,,zeer ernstige epidemie van hiv-aids''. ,,We hebben de epidemie niet onder controle weten te krijgen.'' Hij kwam met verontrustende nieuwe cijfers. Zo zou het aantal hiv-besmettingen in het eerste halfjaar van 2001 zijn toegenomen met 67 procent. Zo'n 70 procent daarvan zou drugsgebruikers betreffen die vuile spuiten gebruiken.

Om de problemen het hoofd te bieden, heeft de overheid besloten om jaarlijks zo'n 12 miljoen dollar uit te geven aan preventie, en zo'n 11 miljoen om de veiligheid te verbeteren van bloed dat voor transfusies wordt gebruikt.

Yin onderstreepte wel dat de epidemie relatief beperkt van omvang was.

Yin vertelde ook dat hij een bezoek heeft gebracht aan de provincie Henan. Daar zijn enige tienduizenden en misschien zelfs wel honderdduizenden arme boeren met aids besmet nadat zij hun bloed hadden verkocht aan bloedbanken die werkten met niet-steriele naalden.

Unaids, de overkoepelende organisatie die de aidsprogramma's van de VN en de Wereldbank coördineert, schat dat er begin 2001 zo'n een miljoen mensen zijn besmet met hiv. Unaids waarschuwde dat dat aantal in 2010 kan oplopen tot 20 miljoen.

achtergrond: pagina 4