Chaos Dance Valley logisch

Het was hoe dan ook een chaos geworden na afloop van Dance Valley. Dat concludeert verkeersdeskundige I. Hansen van de Technische Universiteit in Delft. Met het beschikbare aantal bussen en de perroncapaciteit ter plaatse konden 50.000 mensen volgens hen onmogelijk vlot worden vervoerd.

Dance Valley, een dansfeest op 4 augustus in recreatiegebied Spaarnwoude, liep na afloop uit de hand, omdat er voor duizenden bezoekers geen vervoer was. Verschillende partijen maakten elkaar verwijten. Zo zouden taxi's de doorstroom van de bussen belemmerd hebben. De gemeente Velsen heeft een commissie ingesteld om de toedracht te onderzoeken. Oud-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat J. van der Doef (PvdA) wordt voorzitter van deze commissie, zo maakte de gemeente gisteren bekend.

Professor Hansen maakte in opdracht van Radio 1 een berekening op basis van het vervoerplan en de vergunning. Hij ging uit van een circulatietijd per bus van 45 minuten, heen en weer naar station Sloterdijk en inclusief in- en uitstappen. Met 130 bussen zou het volgens Hansen vier uur kosten voordat iedereen was vervoerd. ,,Of er taxi's waren of niet en of het slecht weer was of niet, dat is veel te lang.''