Beleggers klagen bij STE over rol analist

Twee particuliere beleggers hebben zich beklaagd bij de STE en Dutch Securities Institute (DSI) over voormalig ABN Amro-analist Corneille Couwenberg. Zij willen dat de organisaties uitzoeken of de analist betrokken is geweest bij frontrunning (een vorm van handel met voorkennis) bij de handel in bepaalde internetfondsen. Dat heeft hun advocaat W. Schonewille van het Haagse advocatenkantoor Barents & Krans vanmorgen bevestigd.

,,Wij zijn bezig de klacht te onderzoeken'', zegt Kees Oosterholt, directeur van het DSI, het keurmerkinstituut van de effectenbranche vanmorgen desgevraagd. ,,We hebben nog niet alle partijen gehoord. In een later stadium bepalen we hoe de zaak wordt afgehandeld.''

De cliënten van Schonewille hebben een conflict met Bank Labouchere, met wie zij als beleggers zaken deden. Volgens de beleggers had hun accountmanager van Labouchere een nauwe band met Corneille Couwenberg, in 1999 nog een gerenomeerd IT-analist bij ABN Amro. De laatste zou de Labouchere-collega, met wie hij volgens de beleggers bevriend was, voorzien van top tien-lijstjes met onbekende internetfondsen. Deze koopaanbevelingen zou de Labouchere-adviseur weer hebben doorgegeven aan zijn cliënten, waarbij volgens de beleggers werd benadrukt dat `Corneille alleen fondsen koopt waarvan hij denkt dat deze minstens 100 procent gaan stijgen'.

In hun brieven aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en het DSI, het keurmerkinstituut van de effectenbranche, spreken de beleggers hun vermoeden uit dat de voormalige analist zich wellicht schuldig heeft gemaakt aan frontrunning. Dat laatste is een vorm van misbruik van voorkennis, waarbij een handelaar vooruitloopt op te verwachten orders van zijn klanten.

,,Onze accountmanager adviseerde ons begin 2000 aandelen te kopen van het Zwitserse internetbedrijf HPI Holding, op aanraden van de ABN Amro-analist'', zegt de belegger die anoniem wil blijven. ,,Er was weinig handel in dat fonds, maar de koers werd vervolgens door aankopen van ons en andere Labouchere-beleggers fors omhoog gezet. We hebben het idee dat de analist hier op heeft ingespeeld door zijn aandelen HPI te verkopen. Achteraf konden wij bijna niet van de stukken afkomen. Ik heb hierover contact gehad met hoofd compliance van ABN Amro en die raadde ons om naar de STE te stappen.''

De STE wil desgevraagd niet ingaan op deze zaak. Couwenberg, tegenwoordig actief met zijn eigen hedgefund Go Capital, spreekt de beweringen tegen. ,,Ik ken de Labouchere-manager wel, maar heb hem nooit voorzien van adviezen. Labouchere heeft daar vast wel zijn eigen analisten voor. Deze zaak is nieuw voor mij.''

De beleggers hebben het niet alleen gelaten bij klachten bij de STE en DSI. Ze hebben ook een claim neergelegd bij Labouchere. Zij eisen van de effectenbank een schadevergoeding van 24 miljoen gulden. Hun beleggingen liepen vanaf eind 1999 en vorig jaar via Labouchere. Op advies van de eerder genoemde accountmanager van de bank, hadden zij bijna hun gehele vermogen in technologiefondsen gestoken. Door de aanhoudende beursmalaise rond de technofondsen, zijn de twee bijna hun gehele vermogen kwijtgeraakt. Het duo verwijt Bank Labouchere het verzaken van zorgplicht.

    • Philip de Wit