Achtbaanbouwer failliet

Vekoma, 's werelds grootste achtbaanbouwer, is vanochtend failliet verklaard. De onderneming in het Midden-Limburgse Vlodrop heeft haar 250 werknemers ontslag aangezegd en naar huis gestuurd. Vekoma was eerder al in zwaar weer terecht gekomen. In april van dit jaar werden honderd van de toen nog 350 medewerkers ontslagen. Een faillissement is volgens de directie onafwendbaar, omdat er te weinig pretpark-attracties verkocht zijn. Wel onderzoekt de directie de mogelijkheid van een doorstart op korte termijn.

Vekoma begon in 1926 als het bedrijf Veldkoning. Dat maakte ploegen en andere landbouwmachines. In de jaren vijftig maakte Vekoma grote staalstructuren voor de mijnbouw. Vanaf 1983 legde Vekoma zich volledig toe op pretpark-attracties, vooral achtbanen. Vekoma leverde die onder meer aan de Efteling, Fantasialand en Walibi.

Vekoma-producten werden wereldwijd verkocht. Bekende succesnummers van Vekoma waren de afgelopen jaren onder meer de Boemerang en de Invertigo. Vekoma had twee vestigingen in Limburg en een in China. Verder beschikte het over een kantoor in Singapore.