Zeventien extra centra asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal binnen nu en een jaar 17 nieuwe opvangcentra voor asielzoekers openen. Het gaat om opvangplaatsen voor in totaal 7400 mensen.

Het grootste opvangcentrum zal in Assendelft, gemeente Zaanstad, komen. Daar zullen vanaf december achthonderd tot duizend asielzoekers worden opgevangen, voor een periode van maximaal drie jaar.

Daarnaast komen er nog negen centra met meer dan 400 opvangplaatsen. Op dit moment heeft het grootste asielzoekerscentrum, dat in Laren staat, 1400 plaatsen.

De Tweede Kamer heeft er eerder dit jaar bij staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) op aangedrongen te kijken of het mogelijk is kleinere asielzoekerscentra (minder dan vierhonderd opvangplaatsen) te vestigen. Maar het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt, zegt nog niet met kleinere centra te kunnen werken.

Een opvangcentrum voor minder dan vierhonderd mensen is vaak niet rendabel genoeg voor een periode van vijf jaar, de tijd dat opvangcentra meestal open zijn. Bovendien zegt het COA te maken te hebben met capaciteitsnood waardoor het gedwongen is grotere centra te openen.

De staatssecretaris heeft in antwoord op de Kamervragen in maart laten weten dat er gekeken wordt naar de mogelijkheid opvangcentra voor de duur van twintig jaar te gebruiken.

Voor zo'n periode zou de opvang van twee- tot vierhonderd mensen wel rendabel kunnen zijn. Het COA is met gemeenten de mogelijkheden hiervoor aan het bekijken.

De onderhandelingen over de zeventien opvangcentra die komend jaar worden geopend zijn gevoerd voordat Kalsbeek de toezegging over kleinere centra heeft gedaan.

Het opvangcentrum in Assendelft zal bestaan uit tenten die worden neergezet in een toekomstige woonbouwlocatie. De gemeente verwacht dat daar binnen drie jaar niet zal worden gebouwd.

Andere plaatsen waar dit jaar asielzoekerscentra geopend zullen worden zijn Stadskanaal (600 plaatsen), Haren (500), Zuidlaren (400), Sint Annaparochie (400), Amstelveen (350) en Wijchen (350).

Begin volgend jaar komen er centra in Wapenveld (600 plaatsen), Delfzijl (400), Etten-Leur (400), Enschede (400), Lichtenvoorde (400), Amsterdam (360), Oostflakkee (350), Medemblik (320), Boskoop (280) en Heemskerk (275).